Wykombinowałam je przypadkiem. W lodówce leżał serek
mascarpone, któremu powoli kończyła się data przydatności, a ja znów nie mam
odwagi zmierzyć się z bezą Pavlova. Pomyślałam
więc, że można by wykorzystać przepis z wróżkowych babeczek, dodać serek i
jakiś owoc np. maliny. Tak powstał przepis na kolejne cudne maleństwa. Są naprawdę pyszne i dziecinnie proste do
zrobienia.
Całość wymieszać łyżką. Powstała masa będzie miała dosyć ciężką i zbitą
konsystencje.
Foremkę wypełnić ciastem tylko na dnie. Na tym cieście nałożyć łyżeczkę serka mascarpone i 3 maliny.
Następnie zakryć wszystko ciastem.
Piec około 15-20 minut w temperaturze 175 st. C.
Tak się teraz zastanawiam jak ja mogłam działać tyle lat w kuchni bez foremek na muffiny. Naprawdę nie wiem.
Pozostały serek z opakowania można wykorzystać do obiadu jako
zagęszczacz do sosu. To tak, żeby się nic nie marnowało ;)
![]() |
Babeczki z serkiem mascarpone i malinam |
Składniki:
- 3 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżki cukru waniliowego,
- 2,5 szklanki maki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g masła,
- Ok. 100 g serka mascarpone
- maliny;
W garnku rozpuścić masło. Do masła wsypać cukier.
Wymieszać.
Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. W oddzielnym
naczyniu roztrzepać jajka i dodać do ciasta.Foremkę wypełnić ciastem tylko na dnie. Na tym cieście nałożyć łyżeczkę serka mascarpone i 3 maliny.
Następnie zakryć wszystko ciastem.
Piec około 15-20 minut w temperaturze 175 st. C.
Komentarze
Prześlij komentarz