Przepis
podarowała mi moja Teściowa jako "japoński jabłecznik". Nie jestem tylko pewna nazwy, bo w internecie pod hasłem „japoński jabłecznik”
czegoś takiego nie znalazłam. Mimo wszystko jakby tego ciasta nie nazywać
smakuje wybornie. Znakomicie nada się na
wypiek jesienią i zimą. Nie bardzo wiem do czego go porównać, może do piernika
z jabłkami. Robi się jak wszystko u mnie
prosto i nie ma co się nie udać. Zachęcam do upieczenia.
![]() |
Ciasto czekoladowe z jabłkami i bakaliami |
Składniki:
- 6 jajek,
- 1 i 1/3 szklanki oleju,
- 1 i ¼ szklanki cukru,
- 3 szklanki maki pszennej,
- 4 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szklanka żurawiny suszonej,
- szklanka orzechów włoskich,
- 8 średnich jabłek,
- cukier puder do posypania ciasta;
Jajka
zmiksować z cukrem i dolać olej. Wymieszać.
Do
dokładnie wymieszanej masy dodać: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz
cynamon.
Dokładnie wymieszać.
Do
masy dodać żurawinę oraz orzechy.
Wymieszać,
ale tym razem już łyżką. Masę odstawić
na chwilkę. Umyć i obrać jabłka, następnie kroić w kostkę i wrzucać do ciasta.
Jabłka
wmieszać w ciasto. Nie będzie to proste ze względu na ich ilość, ale do
wykonania. Wymieszane ciasto z owocami przełożyć do dużej blachy (wysmarowanej
masłem lub wyłożonej papierem). Mi jakoś tak pasowała okrągła blaszka.
Piec
około 50 minut w temperaturze 175 st.C.
Gdy
wystygnie posypać cukrem pudrem. Można go wymieszać z cynamonem. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz