To takie ciasto dla zapracowanych. Ciasto można wyrobić
także mikserem. Spód jest kapitalny i stosuje go także jako kruche ciasto do
szarlotki. Smakuje wszystkim, nawet nie szczególnym łasuchom, gdyż jest mało
słodkie i takie lekkie, o ile tak można powiedzieć o cieście. Co ważne do
ciasta można użyć dowolnych owoców i to nie koniecznie jednego gatunku. Mogą to
być banany i jabłka, gruszki, co tam sobie kto życzy i na co ma chęć.
![]() |
Ciasto z budyniem i jablkami |
Składnik:
ciasto:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 1 szklanka cukru,
- kostka masła,
- 2 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia (nie jest niezbędny);
środek:
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- mleko do ugotowania budyniu + ewentualnie cukier,
- 5 dużych jabłek (mogą to być także gruszki, banany, czy na co kto ma ochotę);
Mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekanym masłem
zalewamy jajami wymieszanymi z cukrem.
Całość zagniatamy lub miksujemy. Gniecie się naprawdę
szybko, ale jak kto woli.
Zagniecione
ciasto dzielimy na dwie równe części, z czego jedna owinięta w folie
umieszczamy w lodówce.
Pierwszą częścią wykładamy blachę wysmarowana tłuszczem
lub wyłożona papierem do pieczenia.
W
garnku przygotowujemy budynie zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Jakby nie
wyszedł gładki zawsze można go potraktować mikserem. Następnie myjemy jabłka.
Obieramy i kroimy układając na cieście.
Jabłka
zalewamy ciepłym budyniem.
Na
masie budyniowej układamy placki ciasta wyjętego z lodówki. Przykrywamy nimi
całe ciasto. Nie trzeba tego robić szczególnie równo, bo temperatura podczas
pieczenia załatwi to za nas.
Ciasto
włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st.C i piec około 45 minut,
aż do zarumienienia wierzchu.
Komentarze
Prześlij komentarz