W sezonie
letnim, kiedy dostępny jest taki ogrom różnych owoców, grzechem byłoby ich nie
wykorzystać. Postanowiłyśmy (z moją córką Mają) do tak lubianych przez nas
kakaowych muffinek dodać borówki. Na koniec polałyśmy wszystko czekoladą i
posypałyśmy, żeby było kolorowo. Wyszło przepysznie i mega kalorycznie, ale co tam.
![]() |
Czekoladowe muffiny z borówkami |
Składniki:
- 2 szklanki maki,
- ½ szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 100 g czekolady deserowej pokrojonej w małą kostkę,
- ½ szklanki oleju,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mleka,
- borówki,
- czekolada mleczna,
- kolorowa posypka;
W osobnych miskach mieszamy suche i mokre składniki.
Następnie mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy
przez chwilę.
Foremki na muffiny wypełniamy do połowy. Z powyższych proporcji wychodzi około 12
sztuk. Następnie do każdej muffiny wkładamy 3-4 sztuki borówek i przykrywamy
resztą ciasta.
Piec około 20 minut w temperaturze 175 st. C.
Czekoladę rozpuścić. Do garnka z wrząca wodą wkładam albo miseczkę, albo mniejszy garnek z połamana na kostki czekolada. W razie potrzeby podlewam odrobiną mleka.
Gorącą czekoladą polać babeczki. Następnie ozdobić je posypką. Jak czekolada zastygnie nadają się do jedzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz