Muffiny są
niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia, a w dodatku fantastycznie smakują. Oto
przepis na najulubieńsze muffiny mojej córki. Na bazie tego przepisu wymyślamy
coraz to nowsze wersje, ale te modyfikacje przedstawię osobno. Ten przepis jest
dosyć popularny i polega na połączeniu najpierw składników suchych, następnie
mokrych i wymieszaniu wszystkiego ze sobą. Całość zajmuje dosłownie kilka minut.
Przepis pochodzi z „Twojego poradnika” dodatku do gazety „kropka TV” nr 6(66) 12.020.2016
Przed zabraniem się do pieczenia warto czekoladę deserową dobrze schłodzić w lodówce. Ja trzymam ją tam całą noc. Chodzi o to, żeby nie rozpuściła się w piekarniku.
![]() |
Kakaowe muffiny |
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- ½ szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 100g czekolady deserowej pokrojonej w małą kostkę,
- ½ szklanki oleju,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mleka,
- cukier puder do posypania;
W osobnych miskach mieszamy suche i mokre składniki.
Następnie mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy
przez chwilę.
Wypełniamy ciastem foremki.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 175 st. C. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.
Z powyższej ilości ciasta wychodzi 11-12 babeczek.
Komentarze
Prześlij komentarz