Moja córka Maja, chyba jak każde dziecko uwielbia kinder kanapkę. Druga
córka zapewne wkrótce do niej dołączy. Zresztą nie oszukując się zarówno ja jak
i mój mąż także tej małej kanapki sobie nie odmówimy. Pewnego dnia czytając
kolejny raz skład tego smakołyku doszłam do wniosku, że trzeba spróbować zrobić
coś podobnego w domu. Poszperałam na różnych blogach jak przygotować krem.
Okazało się, że niektórzy robią go z serka mascarpone, inni z mleka w proszku.
Zdecydowałam się na drugą opcje. Biszkopt zrobiłam według mojego wypróbowanego
przepisu – zawsze się udaje. Całość polałam mleczna czekoladą. Nie do końca tak było w oryginale, ale jakoś trzeba uatrakcyjnić. To co mi wyszło było naprawdę niezłe. W nadzieniu
dominuje smak mleka w proszku. Ciasto trzeba trzymać w lodówce i z każdym
dniem, kiedy tam stoi zyskuje na smaku. Zachęcam do wypróbowania poniższego
przepisu.
Składniki na biszkopt:
Upieczony biszkopt przestudzić, a następnie przekroić.
Zagotować mleko z cukrem. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Do masła dodawać naprzemiennie mleko z cukrem i mleko w proszku miksując.
Masą przełożyć ciasto.
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polecam używać dwóch ganków. W większym zagotować wodę, w mniejszym nałożonym na ten większy rozpuszczać czekoladę. W trakcie rozpuszczania podlewać odrobiną mleka.
Ciasto polać czekoladą i włożyć do lodówki. Przed podaniem schłodzić najlepiej przez całą noc.
Przepis na środek kanapki użyczyłam sobie z bloga z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com.
![]() |
Mleczna kanapka |
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 szklanki maki,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 6 łyżek oleju;
- ½ szklanki mleka,
- ¾ szklanki cukru,
- 4 łyżki cukru waniliowego,
- 200 g masła,
- 2 szklanki mleka w proszku;
Upieczony biszkopt przestudzić, a następnie przekroić.
Zagotować mleko z cukrem. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Do masła dodawać naprzemiennie mleko z cukrem i mleko w proszku miksując.
Masą przełożyć ciasto.
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polecam używać dwóch ganków. W większym zagotować wodę, w mniejszym nałożonym na ten większy rozpuszczać czekoladę. W trakcie rozpuszczania podlewać odrobiną mleka.
Ciasto polać czekoladą i włożyć do lodówki. Przed podaniem schłodzić najlepiej przez całą noc.
Przepis na środek kanapki użyczyłam sobie z bloga z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com.
Świetna kanapka. Jeszcze jej nie robiłam, ale chętnie spróbuję. Myślę, że moim chłopakom posmakuje. :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam. Posmakuje i małym i dużym :)
OdpowiedzUsuń