To kolejny przepis, który postanowiłam wypróbować w ramach
miłości do babeczek. To najzdrowsza
forma muffin z jaką do tej pory się spotkałam. Zdrowa nie znaczy
niesmaczna, wręcz przeciwnie. Smakują wybornie. Jedyny minus to, że szybko znikają.
Ciasto robi się prostą i szybką metodą łączenia najpierw składników
mokrych i suchych, a następnie wymieszania ich ze sobą. Zachęcam do wypróbowania.
![]() |
Muffiny z serkiem i płatkami owsianymi |
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- ¾ szklanki płatków owsianych,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ szklanki brązowego cukru,
- 2 jajka,
- 200 g twarogu sernikowego,
- ½ szklanki oleju,
- 2 średniej wielkości jabłka;
Suche składniki: mąka, płatki owsiane, proszek oraz cukier
połączyć.
W oddzielnym naczyniu połączyć mokre składniki. Najpierw dodać jajka, dodać twarożek i olej. Dokładnie wymieszać.
Jabłka umyć, obrać i pokroić.
Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać.
Następnie do ciasta dodać pokrojone jabłka. Wymieszać.
Ciasto przekładać do foremek na muffiny.
Piec około 25 minut (do zrumienienia) w temperaturze 175
st.C
Przepis pochodzi z książeczki z przepisami producenta serka twarogowego.
Komentarze
Prześlij komentarz