To ciasto bardzo popularne w latach 80 i 90-tych. Pamiętam,
że było zawsze na stole u mojej Mamy podczas imienin. Swojego czasu panowała moda na wzmacnianie
smaku aromatem waniliowym. Tak sobie jednak myślę, że aktualnie przy słusznym
trendzie eliminowania sztucznych składników zupełnie nie ma sensu go ulepszać/
psuć. Przyznam szczerze, że ja osobiście już bym zaprzestała pieczenia go
biorąc pod uwagę ogrom przepysznych innych serników. Jednak jest to
najulubieńsze ciasto mojego Szwagra. Człowieka, który za ciastami nie przepada,
a to pałaszuje, że aż miło. Zresztą nie tylko on. Podrasowałam, więc nieco stary przepis i ... zachęcam do
wypróbowania.
![]() |
Sernik czarno-biały |
Składniki ciasto:
- 2,5 szklanki mąki krupczatki,
- ¾ kostki masła,
- ¾ szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia;
Masa serowa:
- 1,3 kg sera twarogowego – najlepiej zwykłego twarogu o naturalnym składzie a nie jakiegoś waniliowego gotowca,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- ¼ szklanki cukru waniliowego (najlepiej własnej produkcji, a nie sklepowego wanilinowego),
- pół laski wanilii (można pominąć), ewentualnie użyc esencji waniliowej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko;
Dodatkowo
- tabliczka 100 g ulubionej mlecznej czekolady
Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, kakao, masła i jajek
zagnieść ciasto. Jeśli używa się dobrej jakości mąki nie trzeba jej przesiewać,
a przy mące krupczatce dużo łatwiej je zagnieść.
Ciasto podzielić na dwie części, ¾ i ¼. Obie owinąć folią
aluminiową. Większą część wkładamy do lodówki, mniejszą do zamrażarki.
Składniki z masy serowej łączymy ze sobą. Jeśli jest laska
wanilii to połówkę przeciąć i wyciągnąć z niej ziarenka. Dokładnie zmiksować.
Do sernika polecam własnej roboty cukier waniliowy.
Z lodówki wyjmujemy ciasto i wykładamy nim spód blachy. Jak
kto lubi albo blacha wysmarowana tłuszczem, albo wyłożona papierem do
pieczenia. Na ciasto wylewamy masę
serową.
Całość przykrywamy startym na największych oczkach ciastem z
zamrażalki. Na tarce ścieramy także
czekoladę i posypujemy nią ciasto.
Piec około 50 minut w temperaturze 175 st. C. Trzeba
pamiętać że sernik lubi się piec dłużej, więc w razie jakby za szybko działał
wam piekarnik to lepiej zmniejszyć temperaturę do np. 160 st. niż skracać czas
pieczenia. Nie wyjmujemy także za szybko
ciasta z piekarnika. Najlepiej jak po wyłączeniu pobędzie jeszcze z 15-20
minut przy zamkniętych drzwiczkach, a następnie przy uchylonych do całkowitego
wystudzenia.
Piekłam je w prostokątnej blaszce, ale doskonale prezentuje się
upieczone w tortownicy, średniej wielkości.
Mniam :)
Komentarze
Prześlij komentarz