Przepis inspirowany ciasteczkami o nazwie baletki – okrągłe biszkopty z makiem złączone marmoladą. Pamiętam, że kiedyś je bardzo lubiłam.
Postanowiłam zrobić coś w tym stylu w formie babeczki, czyli szybciej i
prościej. Wykombinowałam to z myślą o Świętach. Mam nadzieję, że nie jestem
jedyną osobą, która nawet nie próbuje robić tradycyjnego makowca. U mnie
przeciwwskazań jest kilka. Po pierwsze jak masa makowa to obowiązkowo rodzynki,
a one do lubianych przeze mnie nie należą. Po drugie przygotowanie takiej masy
makowej i mielenie jej jest zbyt
pracochłonne jak na mój gust. Z kolei do zakupu gotowej masy ogromnie zniechęca
przestudiowanie jej składu. Po trzecie za makiem nie przepadamy ja i Maja. Jedyny
sympatyk maku to mój mąż, ale też jakoś nigdy się szczególnie o makowca nie
upomina. Zresztą na takowy w Święta zawsze może liczyć u swojej mamy. W tym
roku, jednak ze względu na ten blog powstał przepis, który może wykorzystać
każdy. Nada się i dla zapracowanych i dla leniuszków i dla zwykłych łakomczuszków.
Standardowa procedura mieszamy w jednym naczyniu składniki mokre, w drugim
suche. Mieszamy oba. Nakładamy do foremek, w środku umieszczając łyżkę dżemu.
Pieczemy, studzimy, lukrujemy. Proste i smaczne. Polecamy.
makowe babeczki |
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (ok 250 g),
- 1 łyżeczka sody,
- ¾ szklanki cukru (110 g),
- ¾ szklanki maku (110 g),
- 2 jajka,
- 1 szklanka maślanki,
- ½ szklanki oleju (115 g),
- 17 łyżek dowolnego dżemu lub konfitury;
lukier:
- 2 łyżki soku z pomarańczy,
- 1 szklanka przesianego cukru pudru (około 170 g);
Do miski wsypać suche składniki, czyli: mąkę, sodę, cukier i
mak. Zamieszać. Do innego naczynia wlać mokre składniki: jajka, maślankę i
olej. Również wymieszać. Do suchych wlać mokre i mieszać do połączenia.
Do foremek nakładać łyżkę ciasta, na niej łyżeczkę dżemu i
przykrywać ciastem do ¾ wysokości foremki.
Piec około 20 minut (do zbrązowienia) w temperaturze 175 st.
C.
Po upieczeniu ostudzić.
Przygotować lukier. Do przesianego cukru
pudru wlać sok z pomarańczy i energicznie wymieszać. Gdyby
uzyskany lukier okazał się zbyt jasny proponuje dosypać jeszcze łyżkę, czy dwie
cukru. Przygotowanym białym lukrem polać babeczki.
Wyszło 17 babeczek.
Komentarze
Prześlij komentarz