Jakiś czas temu jadłam pyszne trufle zrobione przez Teściową. Później przypadkiem widziałam w
jakimś programie, jak prosto się je przygotowuje. Nie spisałam jednak proporcji
składników i jakoś tak ociężale zbierałam się do odwiedzenia właściwej strony w
internecie. Wreszcie przepis sam mi się podał opublikowany w moim ulubionym
tygodniku telewizyjnym. No i zrobiłam je. Na początek podstawowa receptura z
dodatkiem orzechów laskowych. Bez szaleństw, ale jeszcze pokombinuje w tym
temacie. Wracając jednak do tych trufli to już te proste nazwałabym poezją
smaku. Bierzesz taką kuleczkę obtoczoną kakao. Wkładasz ją do ust i czujesz na
początek zacny, gorzki smak kakao. Po chwili czujesz słodycz czekolady z
dominującym smakiem cynamonu i delikatnie wyczuwalny posmak miodu. Zatopione są
w tym wszystkim małe kawałki orzechów laskowych. To co chcesz zrobić po
zjedzeniu jednej to wzięcie następnej. Fantastyczna uczta.
Jakby ktoś zastanawiał się po co trufle robić samemu, w
czasie takiego ogromu gotowych słodyczy. Odpowiem prosto, bo w tych
samodzielnie przygotowanych masz wpływ na składniki. Nie przemęczysz się
przygotowując je, a będziesz mieć pewność, że zawarte są tam tylko wartościowe
produkty, dlatego polecamy.
trufle z orzechami |
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki śmietany kremówki,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 40 g pokrojonych orzechów laskowych,
- około 2 łyżki kakao do obtaczania;
Połamaną czekoladę rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej.
Najwygodniej użyć dwóch garnków, o takich rozmiarach żeby w większym zmieścił
się mniejszy. W większym zagrzać wodę i umieścić w nim mniejszy garnek z
czekoladą i masłem.
Gdy składniki będą płynne zestawić garnek.
Do masy dodać śmietanę, miód i cynamon. Wymieszać. Wsypać
orzechy i połączyć z masą.
Garnek wstawić na 1,5 godziny do lodówki.
Następnie wyjąć masę z lodówki. Przy pomocy łyżki nabierać
porcję, formować kulki i obtaczać w kakao.
Najlepiej przechowywać w lodówce.
witam niedawno zamiesciłam trufle z piernikami na blogu zapraszam a przepis ciekawy
OdpowiedzUsuńdziękuję z pewnością zajrzę :-)
UsuńAż głupio sie przyznać ale nigdy nie jadłam trufli. :/
OdpowiedzUsuńOj tam, wcale nie głupio się przyznać. Z tym, że koniecznie trzeba spróbować. :-)
UsuńBardzo lubię trufle, tylko czasami z niewiadomych przyczyn gdzieś mi znika ta czekolada z rondelka:D
OdpowiedzUsuńhe he he :D Znika, bo zapach roztapianej czekolady jest po prostu obłędny. :-)
UsuńMarta - jesteś skarbnicą niesamowitych przepisów :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ogromnie miło usłyszeć taki komplement. :-)
Usuń