Najwspanialsze w tym serniku jest to, że nie wyrasta jak
głupi, żeby później opaść i popękać. Dzięki temu, że piecze się go w kąpieli
wodnej wyrasta sobie niewiele, nigdzie się nie zapada i po upieczeniu wygląda
idealnie. Uda się każdemu, nawet nowicjuszowi, to sprawdzone. Smakuje bardzo
dobrze. Ma tylko jedną wadę – jest bardzo sycący. Nawet mój mąż po dwóch
kawałkach miał dosyć, a to naprawdę bardzo rzadkie zjawisko. Z drugiej strony
ta wada może być zaletą. Starczy dla większej liczby osób lub na dłużej.
Do klasycznego sernika nowojorskiego jako spód używa się
rozkruszonych herbatników z roztopionym masłem. Masę serową robi się z lekko
solonych serków typu philadelfia. Kiedyś uwielbiałam ten serek, ale od kiedy
uważniej przyglądam się składnikom zdecydowanie wolę inne wyroby jak "almette"
czy "twój smak". Warto serek wzbogacić domowej produkcji cukrem waniliowym i
sokiem z cytryny. Dodaje się także śmietanę. Ja użyłam śmietany jogurtowej,
zamiast 18% i wybór był trafiony. Taką samą śmietanę zastosowałam do polewy,
którą po upieczeniu i ostudzeniu wylewa się na ciasto.
Do pieczenia użyłam okrągłej blachy o średnicy 24 cm.
Nie miałam już większej, żeby wlać do niej wrzątek i piec w niej sernik. Wrzącą
wodę wylałam zatem na prostokątną formę(podstawkę) z piekarnika i w ten sposób
piekłam ciasto. Piecze się jak każdy sernik dosyć długo - 30 minut w 175 st. C i 45 minut w 125 st. Po wyłączeniu
piekarnika najlepiej jeszcze około 10 minut potrzymać sernik przy zamkniętych
drzwiczkach. Następnie studzić przy uchylonych.
Po wystudzeniu i polaniu wsadza się je do lodówki, najlepiej
na całą noc. Spróbuj koniecznie.
sernik nowojorski |
Składniki:
spód:
- 200 g herbatników maślanych,
- 100 g stopionego masła;
masa serowa:
- około 1050 g serka typu almette,
- szklanka cukru pudru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 5 jajek,
- 100 g śmietany (18% lub jogurtowa),
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki maki pszennej;
polewa:
- 180 g śmietany,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki cukru pudru;
Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 st. C.
Masło rozpuścić w garnku. Herbatniki zmielić blenderem lub
rozkruszyć tłuczkiem.
Do herbatników dolać masło. Wymieszać.
Masę ciasteczkową ułożyć
ścisło łyżką na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem blachę. Odstawić do
lodówki.
Serki, cukier, mąkę wymieszać mikserem. Dodać sok z cytryny.
Wymieszać.
Następnie dodawać pojedynczo jajka i po każdym miksować masę przez
chwilę. Na końcu dodać śmietanę i wymieszać na niskich obrotach.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić ciasto do
piekarnika.
Wylać na blachę, na której stoi wrząca wodę.
Piec przez 30 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 125 st. C i piec jeszcze około 45
minut.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Gdy ostygnie przygotować polewę. Wymieszać energicznie
śmietanę, sok z cytryny i cukier.
Przygotowaną polewę przelać na ciasto.
Sernik włożyć do lodówki na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz