Te babeczki to takie dwukolorowe mini serniczki. Składają się
z prostego do zrobienia kakaowego ciasta i masy serowej. Do papilotki nakłada
się trochę ciasta, masę serową i znów odrobinę ciasta, tworząc taką łatkę. Jak
na sernik przystało trzeba piec je trochę dłużej niż tradycyjne muffiny i
studzić niespiesznie, czyli przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po
wystudzeniu dobrze jest je schłodzić w lodówce. Smakują fantastycznie. Kakaowe
ciasto i waniliowy serek. Pychota. Nie narobi się człowiek przy nich, nawet po
mikser nie trzeba sięgać, a efekt znakomity. Serdecznie polecamy.
łaciate babeczki |
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki (340g),
- 1/2 szklanki cukru (110g),
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mleka (250 ml),
- 1/2 szklanki oleju (125 ml),
- 1 jajko;
Masa serowa:
- 350 g mielonego twarogu,
- 1 jajko,
- 5 łyżek cukru waniliowego,
- 1 łyżka maki ziemniaczanej;
Przygotować ciasto. Do jednego naczynia wsypać suche
składniki, czyli: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Do drugiego wlać mokre składniki,
czyli: mleko, olej i jajko. Wymieszać.
Połączyć ze sobą mokre i suche składniki.
Wymieszać niedbale
do połączenia składników.
W oddzielnym naczyniu przygotować masę serową. Połączyć
twaróg z jajkiem, cukrem i mąką. Wymieszać.
Nakładać do foremki łyżkę ciasta, masę serową do ¾ wysokości
i na wierzchu zrobić z ciasta łatkę.
Piec przez 30 minut w temperaturze 160 stopni C.
Potrzymać je
jeszcze przez 10 minut zamknięte, a następnie uchylić drzwiczki i studzić.
Dobrze jest je schłodzić w lodówce przed podaniem.
Z powyższych proporcji wyszło mi 20 babeczek.
Wyglądają przecudnie! Nie jestem najlepsza w wypiekach, ale chyba się skuszę i spróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :-) Skuś się, zapewniam, że nie potrzeba szczególnych umiejętności i wprawy, żeby upiec te babeczki.
UsuńPysznie wyglądają te Twoje babeczki, mniam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :-)
Usuń