Bananowe muffinki

Te muffiny robi się, gdy zaczynają marnować się banany. Są doskonałe dla miłośników bananów i ciast. Po raz pierwszy z przepisu korzystałam ratując przed wyrzuceniem bardzo dojrzałe banany. Zrobiłam wówczas chlebek bananowy. Posmakował nam, ale tak sobie wymyśliłam, że jako taka mała babeczka będzie jeszcze atrakcyjniejszy. Przy robieniu stosuje się metodę mieszania mokrych i suchych składników.
10 minut pracy w kuchni i mamy gotowy pyszny podwieczorek.

Bananowe muffinki

Składniki:
  • 4 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • ½ szklaki oleju rzepakowego,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  •  ¾ szklanki cukru (można użyć brązowego),
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Banany zblendować. W przypadku braku blendera rozgnieść widelcem.  Dodać roztrzepane jajko oraz olej. Składniki połączyć.
W innej misce połączyć ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cukier.


Do suchych składników dodać mokre i wymieszać.


Ciasto przełożyć do foremek na muffiny. Piec około 20 minut w temperaturze 175 st.C.
Wychodzi 12 muffin. 
Dzięki bananowi w przekroju wyglądają jakby były z czekoladą.


Komentarze