Przyznam, że największym miłośnikiem ciastek owsianych u nas
jestem ja. Po prostu nie mogę bez nich żyć. Swojego czasu mieszałam różne
przepisy, kombinowałam różne składniki i proporcje, aby osiągnąć przepis
idealny. Efekty bywały różne. Ciastka w każdym razie były zawsze zjedzone. No dobra,
głównie jadłam je ja, ale zawsze ze smakiem. Podzielę się przepisem, który może
ideałem jeszcze nie jest, ale ciastka wychodzą naprawdę smaczne. W przepisie
wszystkie składniki są bardzo zdrowe i wartościowe dla organizmu. Ciastka
nadadzą się zarówno dla łasuchów jak i dla dbających o formę i figurę.
Polecam spróbować i proszę podzielić się
wrażeniami.
Ciasteczka owsiane z orzechami |
Składniki:
- 4 szklanki płatków owsianych,
- 3 szklanki mąki pszennej krupczatki,
- ¾ szklanki cukru brązowego,
- 2 łyżki miodu (polecam gryczany),
- łyżeczka sody,
- łyżka cynamonu
- 3 jajka,
- 5 łyżek jogurtu naturalnego,
- szklanka orzechów włoskich (ok.100 g),
- szklanka żurawiny lub rodzynek;
W garnku roztopić masło.
Do miski wsypać płatki owsiane, mąkę, cukier, sodę i
cynamon.
Dodać roztopione masło, wymieszane jajka oraz 5 łyżek
jogurtu. Wymieszać.
Wsypać orzechy i żurawinę.
Ciasto zagnieść.
W razie potrzeby, tzn. jakby było za suche dodać jeszcze jedną
lub dwie łyżki jogurtu.
Formować kulki i rozpłaszczać na blaszce wyłożonej
papierem.
Piec około 15-20 minut (do zrumienienia) w temperaturze
około 175 st. C.
Wychodzi około 22
dużych ciastek. Ja piekę na dwie tury.
Komentarze
Prześlij komentarz