Ciasto jogurtowe jest szybkie i proste do przygotowania. Nie
wymaga nawet użycia miksera. W dodatku jest w miarę mało kalorycznym ciachem. W sezonie
letnim fajnie wzbogacić go owocami - brzoskwinie, czy nektaryny nadają się idealnie.
Samo ciasto
miesza się szybciej niż obiera i kroi owoce do niego. Jest to dosłownie 15
minut roboty, za które otrzymuje się smaczny domowy wypiek. Ja dziś rano upiekłam takie na podwieczorek dla moich łasuchów. Wstyd się przyznać, ale niewiele już zostało.
Dobrze, żeby jajka,
olej i jogurt nie były prosto z lodówki, tylko w temperaturze pokojowej.
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami |
Składniki:
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 2 szklanki mąki,
- 100 ml oleju,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 duże brzoskwinie,
- łyżka cukru pudru do posypania;
Jajka wbić
do miski, dodać cukier zwykły i waniliowy. Wymieszać. Dodać jogurt. Wymieszać.
Wlewać olej, cały czas mieszając. Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia.
Składniki
połączyć.
Ciasto
przelać do blachy wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem.
Brzoskwinie
umyć, obrać i pokroić w kostkę. Następnie przesypać owoce na ciasto i lekko w nim zatopić.
Piec około
45 minut w temperaturze 180 st. C.
Gdy ciasto
przestygnie posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz