Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Ciasto jogurtowe jest szybkie i proste do przygotowania. Nie wymaga nawet użycia miksera. W dodatku jest w miarę mało kalorycznym ciachem. W sezonie letnim fajnie wzbogacić go owocami - brzoskwinie, czy  nektaryny nadają się idealnie.  
Samo ciasto miesza się szybciej niż obiera i kroi owoce do niego. Jest to dosłownie 15 minut roboty, za które otrzymuje się smaczny domowy wypiek. Ja dziś rano upiekłam takie na podwieczorek dla moich łasuchów. Wstyd się przyznać, ale niewiele już zostało.
Dobrze, żeby jajka, olej i jogurt nie były prosto z lodówki, tylko w temperaturze pokojowej.

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Składniki:
  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 szklanki mąki,
  • 100 ml oleju,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 duże brzoskwinie,
  • łyżka cukru pudru do posypania;

Jajka wbić do miski, dodać cukier zwykły i waniliowy. Wymieszać. Dodać jogurt. Wymieszać. Wlewać olej, cały czas mieszając. Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia. 


Składniki połączyć.


Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem.
Brzoskwinie umyć, obrać i pokroić w kostkę. Następnie przesypać owoce na ciasto i lekko w nim zatopić.


Piec około 45 minut w temperaturze 180 st. C.

Gdy ciasto przestygnie posypać cukrem pudrem.




Komentarze