Ciasto z budyniem i owocami (u mnie jabłkami)

To takie ciasto dla zapracowanych. Ciasto można wyrobić także mikserem. Spód jest kapitalny i stosuje go także jako kruche ciasto do szarlotki. Smakuje wszystkim, nawet nie szczególnym łasuchom, gdyż jest mało słodkie i takie lekkie, o ile tak można powiedzieć o cieście. Co ważne do ciasta można użyć dowolnych owoców i to nie koniecznie jednego gatunku. Mogą to być banany i jabłka, gruszki, co tam sobie kto życzy i na co ma chęć.

Ciasto z budyniem i jablkami

Składnik:
ciasto:
  • 3 szklanki mąki krupczatki,
  • 1 szklanka cukru,
  • kostka masła,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka  proszku do pieczenia (nie jest niezbędny);
środek:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  •  mleko do ugotowania budyniu + ewentualnie cukier,
  • 5 dużych jabłek (mogą to być także gruszki, banany, czy na co kto ma ochotę);

Mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekanym masłem zalewamy jajami wymieszanymi z cukrem. 


Całość zagniatamy lub miksujemy. Gniecie się naprawdę szybko, ale jak kto woli.
Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części, z czego jedna owinięta w folie umieszczamy w lodówce. 


Pierwszą częścią wykładamy blachę wysmarowana tłuszczem lub wyłożona papierem do pieczenia.
W garnku przygotowujemy budynie zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Jakby nie wyszedł gładki zawsze można go potraktować mikserem. Następnie myjemy jabłka. Obieramy i kroimy układając na cieście.
Jabłka zalewamy ciepłym budyniem.


Na masie budyniowej układamy placki ciasta wyjętego z lodówki. Przykrywamy nimi całe ciasto. Nie trzeba tego robić szczególnie równo, bo temperatura podczas pieczenia załatwi to za nas.


Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st.C i piec około 45 minut, aż do zarumienienia wierzchu.


Komentarze