Cukier waniliowy

Dosyć długo broniłam się przed samodzielnym robieniem cukru waniliowego. Sporo słyszałam, że przecież to co kupuje się w sklepie to cukier wanilinowy nie waniliowy, ale udawałam, że nie chce dać się zwariować. Kilka miesięcy temu się przełamałam. Zakupiłam dwie laski wanilii z Madagaskaru, bo podobno właśnie stamtąd pochodzi najlepsza wanilia i uzależniłam się. Zrobienie go zajmuje jakieś 10 minut. Wystarcza na dosyć długo. No i jest naturalny. Nie upierajcie się tak długo jak ja.

Składniki:
  • 2 laski wanilii,
  • 1 kg cukru;
Laski wanilii rozkroić i wydłubać miąższ.


Miąższ przerzucić do cukru. Wymieszać. Cukier trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Świetnie nada się słoik.
Po około 2 tygodniach można już z niego korzystać.


Komentarze