Czekoladowe muffiny z borówkami

W sezonie letnim, kiedy dostępny jest taki ogrom różnych owoców, grzechem byłoby ich nie wykorzystać. Postanowiłyśmy (z moją córką Mają) do tak lubianych przez nas kakaowych muffinek dodać borówki. Na koniec polałyśmy wszystko czekoladą i posypałyśmy, żeby było kolorowo. Wyszło przepysznie i mega kalorycznie, ale co tam.

Czekoladowe muffiny z borówkami
Składniki:
  • 2 szklanki maki,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 100 g czekolady deserowej pokrojonej w małą kostkę, 
  •  ½ szklanki oleju,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka  mleka,
  •  borówki,
  • czekolada mleczna,
  • kolorowa posypka;


W osobnych miskach mieszamy suche i mokre składniki. 


Następnie mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy przez chwilę.



Foremki na muffiny wypełniamy do połowy.  Z powyższych proporcji wychodzi około 12 sztuk. Następnie do każdej muffiny wkładamy 3-4 sztuki borówek i przykrywamy resztą ciasta.



Piec około 20 minut w temperaturze 175 st. C.  

Czekoladę rozpuścić. Do garnka z wrząca wodą wkładam albo miseczkę, albo mniejszy garnek z połamana na kostki czekolada. W razie potrzeby podlewam odrobiną mleka.


Gorącą czekoladą polać babeczki. Następnie ozdobić je posypką. Jak czekolada zastygnie nadają się do jedzenia.





Komentarze