Ten przepis przypadnie do gustu nielubiącym pestek z malin. Galaretka wychodzi o konsystencji tak gładkiej jak ta z proszku. W przeciwieństwie do gotowca ze sklepu nie zawiera barwników. Przygotowana jest na bazie prawdziwych owoców. W porównaniu do sproszkowanej galaretki troszkę czasu w jej przygotowanie trzeba włożyć, ale myślę, że efekt jest tego wart.
Koniecznie trzeba użyć soku z cytryny, inaczej będzie zbyt mdła.
Koniecznie trzeba użyć soku z cytryny, inaczej będzie zbyt mdła.
Galaretka malinowa |
Składniki:
- ½ szklanki soku z malin ( uzyskany z ok ¼ pojemniczka malin),
- 2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego),
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 3 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 szklanka wody;
Maliny
przetrzeć na sitku. Do soku z malin dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz cukier. Wymieszać.
Żelatynę wymieszać
w ¼ szklanki gorącej wody. Następnie uzupełnić wodę do całej szklanki.
Połączyć sok
z żelatyna i przelać do salaterek. Wstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
Z powyższych
składników wychodzą dwie salaterki.
Szukając
przepisu bazowałam na książce kucharskiej Zofii Zawistowskiej.
Komentarze
Prześlij komentarz