W okresie letnim, kiedy mamy ogromny wybór świeżych i pysznych owoców polecam choć raz
zrobić galaretkę samemu. Będzie o wiele bardziej wartościowa niż galaretka w proszku. Będzie to po prostu pyszny i zdrowy deser.
Z powyższych
składników wychodzą 4 standardowe salaterki.
Przyznam, że w tym roku po raz pierwszy samodzielnie
przygotowywałam galaretkę. Z pewnością jednak nie był to ostatni raz.
Ta wersja jest szybka do przygotowania. Polega na zblendowaniu malin i połączeniu ich z żelatyną.
Powstanie taka prawdziwa, cudowna w smaku galaretka z kawałkami owoców.
Posmakowała nam i to bardzo.
Galaretka malinowa |
Składniki:
- 500 g malin (standardowy koszyczek),
- 6 łyżek cukru (polecam brązowy),
- 2 łyżki żelatyny,
- szklanka wody;
Żelatynę wsypać
do ¼ szklanki gorącej wody. Po dokładnym wymieszaniu dolać wody do pełnej
szklanki.
Umyte i posłodzone maliny zblendować. Wiem, że niektórzy ich nie myją, ja jakoś nie
mogę, więc niech każdy sobie je myje lub tez nie.
Rozpuszczoną
żelatynę przelać do malin. Wymieszać. Przelewać do salaterek lub do foremek. Ja
wykorzystałam także silikonowe foremki do
babeczek, całkiem atrakcyjnie to wygląda, szczególnie dla dziecka.
Wstawić do
lodówki na minimum 6 godzin.
Można by to
przyozdobić bitą śmietaną. Wyglądałoby zapewne atrakcyjniej. Wybrałam jednak
wersje fit.
Komentarze
Prześlij komentarz