Kakaowe muffiny

Muffiny są niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia, a w dodatku fantastycznie smakują. Oto przepis na najulubieńsze muffiny mojej córki. Na bazie tego przepisu wymyślamy coraz to nowsze wersje, ale te modyfikacje przedstawię osobno. Ten przepis jest dosyć popularny i polega na połączeniu najpierw składników suchych, następnie mokrych i wymieszaniu wszystkiego ze sobą. Całość zajmuje dosłownie kilka minut. 
Przed zabraniem się do pieczenia warto czekoladę deserową dobrze schłodzić w lodówce. Ja trzymam ją  tam całą noc. Chodzi o to, żeby nie rozpuściła się w piekarniku.

Kakaowe muffiny

Składniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 100g czekolady deserowej pokrojonej w małą kostkę,
  •  ½ szklanki oleju,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka  mleka,
  • cukier puder do posypania;

W osobnych miskach mieszamy suche i mokre składniki. 


Następnie mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy przez chwilę.

Wypełniamy ciastem foremki.


Pieczemy około 20 minut w temperaturze 175 st. C.  Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Z powyższej ilości ciasta wychodzi 11-12 babeczek.



Przepis pochodzi z „Twojego poradnika” dodatku do gazety „kropka TV” nr 6(66) 12.020.2016

Komentarze