Lody truskawkowe

Absolutnie najlepszy deser w sezonie letnim to lody. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Do tej pory zawsze jadaliśmy te zakupione w sklepie lub cukierni. Jednak nie tak dawno temu w jakimś programie śniadaniowym usłyszałam jak P. Anna Starmach proponuje zrobienie lodów ze zmrożonych przez 2 godziny truskawek i bananów. Pomyślałam sobie, że to tylko taka namiastka, ale z ciekawości postanowiłam je przygotować. W końcu lubimy zarówno truskawki jak i banany.
To co wyszło bardzo przypadło nam do gustu. Zwiększyłam nieco czas mrożenia owoców. Deser w 100 % owocowy, więc zarówno zdrowy jak i w miarę dietetyczny. No i oczywiście błyskawiczny do przygotowania.Gorąco polecam.

Lody truskawkowe

Składniki:
  • 1 kg truskawek,
  • 3 średnie banany,
  • opcjonalnie cukier;
Z truskawek usunąć szypułki, opłukać je. Banany opłukać, obrać ze skórki i podzielić na mniejsze kawałki. Tak przygotowane owoce wkładamy do zamrażarki na około 3 godziny.
Po upływie 3 godzin owoce blendujemy.  Jeśli truskawki nie są słodkie, można użyć trochę cukru. Gotowe do spożycia natychmiast :)
Wychodzą 4 porcje.

Komentarze