Muffiny z serkiem i płatkami owsianymi

To kolejny przepis, który postanowiłam wypróbować w ramach miłości do babeczek. To najzdrowsza forma muffin z jaką do tej pory się spotkałam. Zdrowa nie znaczy niesmaczna, wręcz przeciwnie. Smakują wybornie. Jedyny minus to, że szybko znikają.
Ciasto robi się prostą i szybką metodą łączenia najpierw składników mokrych i suchych, a następnie wymieszania ich ze sobą. Zachęcam do wypróbowania. 

Muffiny z serkiem i płatkami owsianymi
Składniki:
  • 1 szklanka mąki,
  • ¾ szklanki płatków owsianych,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ szklanki brązowego cukru,
  • 2 jajka,
  • 200 g twarogu sernikowego,
  •  ½ szklanki oleju,
  •  2 średniej wielkości jabłka;

Suche składniki: mąka, płatki owsiane, proszek oraz cukier połączyć.
W oddzielnym naczyniu połączyć mokre składniki. Najpierw dodać jajka, dodać twarożek i olej. Dokładnie wymieszać.
Jabłka umyć, obrać i pokroić.


Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać.


Następnie do ciasta dodać pokrojone jabłka. Wymieszać.
Ciasto przekładać do foremek na muffiny.


Piec około 25 minut (do zrumienienia) w temperaturze 175 st.C
Wychodzi 11 babeczek.


Przepis pochodzi z książeczki z przepisami producenta serka twarogowego.

Komentarze