Mus z malin

To taka moja owocowa wariacja. Nieco inna forma deseru, który można przygotować w 20 minut. Z czego najdłużej potrwa płukanie malin o ile należy się do grupy osób, które je myją.
Jest to atrakcyjna dla oka forma podania owoców. Dla podniebienia także rozkoszna. O zaletach i wartościach malin nie będę się rozpisywać. Jest to w każdym razie owoc, który ma całe mnóstwo dobroczynnych właściwości. Warto spożywać go w różnych postaciach. Owoce jak to owoce nie zawsze są słodkie. Wystarczy je troszkę dosłodzić, wzbogacić bananem. Całość ozdobić jogurtem naturalny, wyglądającym jak bita śmietana.
Gorąco polecamy spróbować. U nas zniknęło w mgnieniu oka.

Mus z malin
Składniki:
  • około 500 g malin (koszyk),
  • banan,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • 600 ml jogurtu naturalnego typu greckiego (1 i 1/2 dużego opakowania),
  • 2 łyżki miodu,
  • kilka borówek amerykańskich;

Z opłukanych lub nie opłukanych (co kto lubi) malin zostawić kilka do dekoracji. Pozostałe zblendować z bananem i cukrem najlepiej trzcinowym.
Jogurt przełożyć do naczynia i wymieszać łyżką z miodem.


Do wysokiej szklanki wlewać najpierw mus z malin. Tak mnie więcej do ¾. Następnie przełożyć jogurt. Na jogurcie ułożyć maliny i borówki dla dekoracji. 
Z powyższych składników wychodzą 4 porcje.
Podawać po schłodzeniu przez minimum godzinę. 


Komentarze

  1. Pyszne i na pewno zdrowe. Też często wykorzystuję jogurt naturalny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jogurt naturalny to dobry dodatek do różnych dań :)

      Usuń
  2. Tęsknię za latem, gdy widzę takie pyszności! Lato wracaj!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lato to zdecydowanie "najowocniejsza" pora roku. :) Ja też tęsknię.

      Usuń

Prześlij komentarz