Mus z nektaryn z jogurtem i borówkami amerykańskimi

Należy korzystać z dobrodziejstw lata, każdy o tym wie. Nie zawsze jednak ma się chęć zjeść owoc tak po prostu. Nie można tez zbyt często jadać owoców zatopionych w ciastach. Warto natomiast przekonać się do wszelkiego typu musów owocowych. Można je połączyć z jogurtem naturalnym i uzyskać efektownie wyglądający deser. Ostatnią inspiracje zawdzięczam naszej Niemowlaczce (słowotwórstwo), której szykowałam przecier z nektaryn. Ona dostała swój przecier, a dla reszty Rodzinki powstał bajeczny deser. W dodatku samo zdrowie.

Mus z nektaryn z jogurtem i borówkami amerykańskimi
Składniki:
  • 5 nektaryn,
  • duży jogurt naturalny typu greckiego,
  • 2 łyżki cukru pudru lub miodu,
  • 2 garstki borówek amerykańskich; 
W jednym naczyniu wymieszać jogurt naturalny z cukrem pudrem lub z miodem. Nie polecam używać miksera, ani blendera, aby nie utracić gęstości jogurtu typu greckiego.
W drugim naczyniu zblendować nektaryny. Oczywiście uprzednio umyte i pokrojone.
Najlepiej, żeby zarówno jogurt jak i owoce były prosto z lodówki.


Do wysokich szklanek nakładać najpierw mus z nektaryn. Ja zrobiłam to do 3/4 wysokości. Następnie na mus przenieść jogurt. Jogurt posypać borówkami.
Przed podaniem proponuje schłodzić jeszcze minimum godzinę w lodówce.
Składniki na 4 porcje.



Komentarze