Należy korzystać z dobrodziejstw lata, każdy o tym wie. Nie
zawsze jednak ma się chęć zjeść owoc tak po prostu. Nie można tez zbyt często
jadać owoców zatopionych w ciastach. Warto natomiast przekonać się do
wszelkiego typu musów owocowych. Można je połączyć z jogurtem naturalnym i uzyskać
efektownie wyglądający deser. Ostatnią inspiracje zawdzięczam naszej Niemowlaczce (słowotwórstwo), której szykowałam przecier z nektaryn. Ona dostała swój przecier,
a dla reszty Rodzinki powstał bajeczny deser. W dodatku samo zdrowie.
W drugim naczyniu zblendować nektaryny. Oczywiście uprzednio umyte i pokrojone.
Najlepiej, żeby zarówno jogurt jak i owoce były prosto z lodówki.
Do wysokich szklanek nakładać najpierw mus z nektaryn. Ja zrobiłam to do 3/4 wysokości. Następnie na mus przenieść jogurt. Jogurt posypać borówkami.
Przed podaniem proponuje schłodzić jeszcze minimum godzinę w lodówce.
Składniki na 4 porcje.
Mus z nektaryn z jogurtem i borówkami amerykańskimi |
Składniki:
- 5 nektaryn,
- duży jogurt naturalny typu greckiego,
- 2 łyżki cukru pudru lub miodu,
- 2 garstki borówek amerykańskich;
W drugim naczyniu zblendować nektaryny. Oczywiście uprzednio umyte i pokrojone.
Najlepiej, żeby zarówno jogurt jak i owoce były prosto z lodówki.
Do wysokich szklanek nakładać najpierw mus z nektaryn. Ja zrobiłam to do 3/4 wysokości. Następnie na mus przenieść jogurt. Jogurt posypać borówkami.
Przed podaniem proponuje schłodzić jeszcze minimum godzinę w lodówce.
Składniki na 4 porcje.
Komentarze
Prześlij komentarz