Sernik kajmakowy

Serniki, kto ich nie lubi?! Jakiś czas temu trafiłam (w broszurce reklamującej pewien serek) na przepis sernika z masą kajmakową. Karmel, toffi to jest smak który uwielbiamy. Trzeba przyznać, że zestawienie sera z kajmakiem jest bardzo trafione i zachwyca nawet moją Mamę, która do miłośników toffi nie należy.
Różne są metody przygotowywania masy serowej. Są osoby, które przywiązują ogromną uwagę do kolejności dodawanych do sera dodatków. Są tacy którzy dozują owe dodatki. Ja powiem szczerze (choć pewnie nie powinnam), co bym nie robiła to nigdy nie wychodzi mi idealnie. Nie ma co się jednak przejmować. Polewa, a następnie posypka z płatków migdała zamaskują niedoskonałości.
Przy robieniu sernika należy jednak pamiętać o dwóch ważnych kwestiach:
1. Produkty do przyrządzenia muszą być w temperaturze pokojowej.
2. Ciasto pieczemy około 50 minut, następnie trzymamy około 5 minut bez otwierania drzwi. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Sernik kajmakowy
Składniki:
Spód:
  •  350 g ciasteczek pełnoziarnistych (typu Digestive),
  • 150 g masła;
Masa serowa:
  •  ok 1 kg twarożku sernikowego,
  •  4 jajka,
  •  230 g masy kajmakowej,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej;
Polewa:
  • 170 g masy kajmakowej
  •  ok 3 łyżek mleka
  • płatki migdała ok 100 g

Ciastka drobno pokruszyć. Masło rozpuścić. Ciepłe masło przelać do ciastek i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na wysmarowaną masłem tortownice. 


Tak przygotowany spód wstawić do lodówki na około 30 minut.
Twarożek przełożyć do miski, dodać cukier mąkę i żółtka.
Dodać masę kajmakową i wymieszać. 
W osobnym naczyniu z białek ubić pianę i połączyć z masą serową. 


Masę przelać na schłodzony spód.
Piec około 50 minut w temperaturze 175 st. C.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta w rondelku podgrzać pozostałą masę kajmakowa z mlekiem. Dokładnie wymieszać. Wylać na sernik. Całość posypać płatkami migdała.
Sernik wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Najlepiej potrzymać go tam całą noc. To ciasto zdecydowanie zyskuje na smaku po dłuższym chłodzeniu. 


Komentarze