Jedliśmy w zeszłym roku pyszne mini jagodzianki z lokalnej piekarni,
w których oprócz jagód był krem śmietanowy. Były niesamowite, po prostu pyszne. Ostatnio przyszło mi do głowy wykombinowanie
babeczki na ten wzór. Z tym, że nie z ciasta
drożdżowego, bo jakoś nie mam do niego cierpliwości i czasu.
Kombinowałam też żeby masę śmietanową zastąpić czymś lżejszym. Zamiast
śmietany użyłam naszego ulubionego serka
waniliowego. Jagody zastąpiłam borówkami amerykańskimi, których kupiłam za dużo
i jakoś trzeba było je spożytkować. Dzieło przypadku, ale …wyszło smacznie,
nawet bardzo. W sumie też mocno odbiegłam od pierwowzoru, ale i tak nam smakowało. Zapraszam do
wypróbowania.
Gdy ostygną posypać cukrem pudrem i gotowe :)
Babeczki z borówkami |
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- ¾ szklanki cukru,
- 3 łyżki cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki oleju,
- 2 jajka,
- 200 ml serka waniliowego homogenizowanego,
- 250 g borówek amerykańskich lub jagód,
- cukier puder do posypania;
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wymieszać w misce.
W drugim naczyniu wymieszać jajka, mleko i olej.
Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać.
Przygotować około 15 foremek do babeczek. Na dnie każdej
przelać warstwę ciasta. Następnie układać łyżkę serka i kilka borówek/jagód. Na koniec przykrywać ciastem.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 st. C
Gdy ostygną posypać cukrem pudrem i gotowe :)
Komentarze
Prześlij komentarz