Babeczki z jeżynami i kruszonką

Babeczki, muffiny jakby ich nie nazwać to my je po prostu uwielbiamy. Z lubieniem jeżyn to niestety różnie bywa, bo ciężko trafić na słodkie. Szkoda jednak nie skonsumować ich choć raz w sezonie letnim. Stąd też powstał pomysł wrzucenia jeżyn do babeczek. Zatopienie kwaśnych owoców w słodkim cieście i przykrycie całości kruszonką. Mniam. Ogromnie lubię wszelkie wypieki z kruszonką, która daje piękny maślany zapach przy pieczeniu. Do tego nieziemsko smakuje. Upieczcie je koniecznie. Zajmuje to chwilkę. Chwilka także wystarczy, aby wszystkie zniknęły.

Babeczki z jeżynami i kruszonką

Składniki na kruszonkę:
  • 100 g masła,
  • 1 szklanka mąki krupczatki,
  • ½ szklanki cukru pudru;

Składniki na babeczki:
  • 100 g masła;
  • 2 jajka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki maki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,

W rondelku rozpuścić połowę kostki masła. Odstawić.
Ze składników kruszonki zagnieść ciasto. Masło powinno być prosto z lodówki.  Odstawić.


Do roztopionego masła wsypać cukier. Wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. W oddzielnym naczyniu wymieszać jajka i dodać do ciasta. Całość wymieszać.


Konsystencja jest dosyć ciężka.
Na dnie foremek do babeczek wykładać spód ciasta. Następnie układać jeżynę lub jeżyny ( w zależności od rozmiarów).

Przykrywać ciastem do ¾ wysokości foremki. Na babeczkach układać kruszonkę.


Składników wystarczy na około 12 babeczek.
Piec 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.


Komentarze