Babeczki, muffiny jakby ich nie nazwać to my je po prostu
uwielbiamy. Z lubieniem jeżyn to niestety różnie bywa, bo ciężko trafić na
słodkie. Szkoda jednak nie skonsumować ich choć raz w sezonie letnim. Stąd też
powstał pomysł wrzucenia jeżyn do babeczek. Zatopienie kwaśnych owoców w
słodkim cieście i przykrycie całości kruszonką. Mniam. Ogromnie lubię wszelkie
wypieki z kruszonką, która daje piękny maślany zapach przy pieczeniu. Do tego nieziemsko
smakuje. Upieczcie je koniecznie. Zajmuje to chwilkę. Chwilka także wystarczy,
aby wszystkie zniknęły.
Babeczki z jeżynami i kruszonką |
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła,
- 1 szklanka mąki krupczatki,
- ½ szklanki cukru pudru;
Składniki na babeczki:
- 100 g masła;
- 2 jajka,
- ¾ szklanki cukru,
- 1,5 szklanki maki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
W rondelku rozpuścić połowę kostki masła. Odstawić.
Ze składników kruszonki zagnieść ciasto. Masło powinno być
prosto z lodówki. Odstawić.
Do roztopionego masła wsypać cukier. Wymieszać. Dodać mąkę z
proszkiem do pieczenia i wymieszać. W oddzielnym naczyniu wymieszać jajka i
dodać do ciasta. Całość wymieszać.
Konsystencja jest dosyć ciężka.
Na dnie foremek do babeczek wykładać spód ciasta. Następnie
układać jeżynę lub jeżyny ( w zależności od rozmiarów).
Przykrywać ciastem do
¾ wysokości foremki. Na babeczkach układać kruszonkę.
Składników wystarczy
na około 12 babeczek.
Piec 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarze
Prześlij komentarz