Ja jestem po prostu ciasteczkowym potworem. Od zawsze
uwielbiałam ciastka jeść, a od jakiegoś czasu polubiłam także je piec. Podoba
mi się kombinowanie składników, dodatków i cały proces tworzenia tych
maleńkich, słodkich smakołyków. Takie własnoręcznie upieczone ciastka mogą być
smacznym poczęstunkiem dla gości. Idealnie nadadzą się też jako słodki upominek, gdy
my wybieramy się z wizyta do przyjaciół lub znajomych. Słowem każdy pretekst
dobry, żeby upiec ciasteczka. Zapraszam po przepis na maślane ciasteczka z
sezamem.
Ciasteczka z sezamem |
Składniki:
- kostka masła (w temperaturze pokojowej),
- ¾ szklanki cukru brązowego,
- 1 jajko,
- łyżka aromatu waniliowego (samodzielnie zrobionego wódka + laska wanilii, odstawione na minimum 4 tygodnie) lub 2 łyżki cukru waniliowego (polecam samodzielnie zrobiony)
- 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 i 1/4 sezamu;
Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać jajko i aromat lub cukier waniliowy. Dobrze zmiksować.
Następnie cały czas miksując
stopniowo dosypywać mąkę zmieszana z sodą oraz ½ szklanki sezamu.
Z ciasta formować kuleczki, rozpłaszczać je i obtaczać w pozostałym sezamie.
Układając na blachę zachować spore odstępy miedzy ciastkami,
gdyż ciasto przy pieczeniu ma tendencje do rozlewania się.
Najlepiej skorzystać z foremek do ciasteczek.
Piec około 10 minut w temperaturze 190 st. C.
Z powyższych proporcji wyszło 15 dużych ciastek i 22
małe.
Komentarze
Prześlij komentarz