Wiśnie znakomicie komponują się z wszelkiego typu wypiekami.
My je po prostu uwielbiamy w przeróżnych ciastach. Przyznam szczerze, że nie
lubię tylko usuwania pestek z wiśni. Jednak dostępne są obecnie przeróżne
drylownice, które znacznie ułatwiają tę czynność.
Poniżej prezentuję przepis na bardzo szybkie do wykonania
ciacho, któremu smaku dodaje pyszna maślana kruszonka. Do zrobienia ciasta nie trzeba
miksera. Łączy się suche i mokre składniki i miesza niezbyt długo.
Kruszonkę zagniata się przez kilka minut.
Przed ułożeniem wiśni na cieście proponuje oprószyć je mąką.
Ja tym razem użyłam do tego maki orkiszowej i ciasto uzyskało oryginalny
brązowawy kolor. Kolejne fajne dzieło przypadku. Po prostu skończyła mi się
pszenna mąka. Oczywiście przy wykorzystaniu do posypania wiśni zwykłej mąki
ciasto będzie jasne.
Zachęcam do upieczenia zanim wiśnie się skończą.
Ciasto z wiśniami i kruszonką |
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli,
- 3 jajka,
- ½ szklanki oleju,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- ¾ kg wiśni;
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki (najlepiej krupczatki),
- ½ szklanki cukru pudru,
- 100 g masła;
Z masła (temperatura pokojowa), mąki i cukru zagnieść
ciasto na kruszonkę. Odstawić na chwilę.
Wiśnie wydrylować i obsypać lekko mąką.
Suche składniki ciasta, czyli: mąkę, proszek do pieczenia,
sodę, sól, cukier wsypać do miski i wymieszać.
Mokre składniki połączyć w innym naczyniu. Najlepiej
najpierw roztrzepać jajka, dodać jogurt i na końcu olej. Wymieszać.
Mokre składniki wlać do suchych. Wymieszać.
Ciasto przelać do blachy wysmarowanej tłuszczem lub
wyłożonej papierem. Na ciasto wysypać owoce, a następnie przykryć je kruszonką.
Piec około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarze
Prześlij komentarz