Frappe

Z wyjazdów wakacyjnych przywozimy ze sobą dobry nastrój,  wspomnienia i różne smaczki. Bardzo lubianym przez nas kierunkiem urlopowym jest Grecja. Grecja obecna jest ona w naszej codziennej kuchni. Latem, szczególnie w gorące dni króluje u nas frappe, czyli po prostu grecka mrożona kawa.
Ten amatorski i fantastyczny zarazem sposób przygotowania kawy wykombinował mój mąż. Niezbędny do jej zrobienia jest blender.
Tak przygotowana frappe jest przepyszna. Umili każde weekendowe popołudnie. Wypita w dobrym towarzystwie smakuje najlepiej. Można też zrobić wersję dla dzieci z kawy inki. Poniższe proporcje są na średnio mocną i średnio słodką kawę.

Frappe

Składniki:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub 3 łyżki jeśli kawa jest typu velvet,
  • 3 łyżki cukru,
  • 400 ml zimnego mleka,
  • kilka kostek lodu,

Do wysokiego naczynia wsypać kawę i cukier. Zalać zimnym mlekiem. Ubić blenderem przez około 1 minutę. Przelać do wysokich szklanek. Dodać kostki lodu. Spożywać od razu.


Pychota mówię Wam i dodaje energii :)
Powyższe składniki wystarczą na dwie szklanki.

Komentarze