Z wyjazdów wakacyjnych przywozimy ze sobą dobry
nastrój, wspomnienia i różne smaczki.
Bardzo lubianym przez nas kierunkiem urlopowym jest Grecja. Grecja obecna jest ona w
naszej codziennej kuchni. Latem, szczególnie w gorące dni króluje u nas frappe,
czyli po prostu grecka mrożona kawa.
Pychota mówię Wam i dodaje energii :)
Powyższe składniki wystarczą na dwie szklanki.
Ten amatorski i fantastyczny zarazem sposób przygotowania
kawy wykombinował mój mąż. Niezbędny do jej zrobienia jest blender.
Tak przygotowana frappe jest przepyszna. Umili każde
weekendowe popołudnie. Wypita w dobrym towarzystwie smakuje najlepiej. Można
też zrobić wersję dla dzieci z kawy inki. Poniższe proporcje są na średnio
mocną i średnio słodką kawę.
Frappe |
Składniki:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub 3 łyżki jeśli kawa jest typu velvet,
- 3 łyżki cukru,
- 400 ml zimnego mleka,
- kilka kostek lodu,
Do wysokiego naczynia wsypać kawę i cukier. Zalać zimnym
mlekiem. Ubić blenderem przez około 1 minutę. Przelać do wysokich szklanek.
Dodać kostki lodu. Spożywać od razu.
Pychota mówię Wam i dodaje energii :)
Powyższe składniki wystarczą na dwie szklanki.
Komentarze
Prześlij komentarz