Lemoniada

W tym roku po raz pierwszy robiłam lemoniadę. Jak to ostatnio bywa namówiła mnie moja córka Maja. Raczej wierciła „dziurę w brzuchu” jak to tylko potrafią robić dzieci. Kupiłyśmy więc cytryny i kombinowałyśmy.  Raz był cukier, raz miód. Raz woda źródlana, raz lekko gazowana. Z miętą i bez mięty. Czasem lemoniada wyszła nam za kwaśna, czasem zbyt wyrazista w smaku, aż wreszcie udało się osiągnąć właściwe proporcje. Idealny napój na gorący dzień. Oto nasza propozycja:

Lemoniada

Składniki:
  • 2 l wody źródlanej lub kranówki przegotowanej ostudzonej,
  • sok z 3 dużych cytryn,
  • 1 cytryna pokrojona,
  • 6 łyżek cukru trzcinowego,
  • kilka listków mięty,
  • kilka kostek lodu;

W dzbanku rozpuścić cukier w ½ l wody. Wrzucić listki mięty. Następnie wycisnąć sok z 3 cytryn i wlać go do dzbanka. Do dzbanka dodać pokrojoną w plastry cytrynę. Dolać resztę wodywymieszać. Na koniec wrzucić kilka kostek lodu i gotowe.
Pyszne i orzeźwiające. 


Komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lemoniadę często przygotowuję sama w domu. Obowiązkowo z cząstkami cytryny oraz świeżą miętą. Zawsze serwuję ją w specjalnych szklankach do takich napojów https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki i podaję razem z słomką. Uwielbiam ją pić zwłaszcza w lato, gdy na dworze jest bardzo gorąco. Polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz