W tym roku po raz pierwszy robiłam lemoniadę. Jak to
ostatnio bywa namówiła mnie moja córka Maja. Raczej wierciła „dziurę w brzuchu”
jak to tylko potrafią robić dzieci. Kupiłyśmy więc cytryny i
kombinowałyśmy. Raz był cukier, raz
miód. Raz woda źródlana, raz lekko gazowana. Z miętą i bez mięty. Czasem lemoniada wyszła nam za kwaśna, czasem
zbyt wyrazista w smaku, aż wreszcie udało się osiągnąć właściwe proporcje. Idealny
napój na gorący dzień. Oto nasza propozycja:
Lemoniada |
Składniki:
- 2 l wody źródlanej lub kranówki przegotowanej ostudzonej,
- sok z 3 dużych cytryn,
- 1 cytryna pokrojona,
- 6 łyżek cukru trzcinowego,
- kilka listków mięty,
- kilka kostek lodu;
W dzbanku rozpuścić cukier w ½ l wody. Wrzucić
listki mięty. Następnie wycisnąć sok z 3 cytryn i wlać go do dzbanka. Do dzbanka dodać pokrojoną w plastry cytrynę. Dolać resztę wody i wymieszać. Na koniec wrzucić kilka kostek lodu i
gotowe.
Pyszne i orzeźwiające.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńLemoniadę często przygotowuję sama w domu. Obowiązkowo z cząstkami cytryny oraz świeżą miętą. Zawsze serwuję ją w specjalnych szklankach do takich napojów https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki i podaję razem z słomką. Uwielbiam ją pić zwłaszcza w lato, gdy na dworze jest bardzo gorąco. Polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuń