Babeczki, muffiny to chyba najprostszy i najszybszy do
przygotowania wypiek. Oczywiście nie mam na myśli tych dekorowanych, tylko
takie zwyczajne. Ostatnio mając dosłownie 40 minut na przygotowanie czegoś
wykombinowałam babeczki z dżemem. Składniki nie muszą być w temperaturze
pokojowej, stopione masło można łączyć z cukrem gdy jest jeszcze ciepłe. Praca idzie ekspresowo.
Uatrakcyjnieniem ciasta jest dżem. W porze przygotowywania przetworów na zimę
na pewno okaże się że troszkę zostaje do natychmiastowej konsumpcji, bo zostaje
takie troszkę co to ciężko do słoiczka wsadzić. I właśnie takie resztki
idealnie się nadadzą do babeczek. Jeśli resztek nie ma, bo dżemów nie
przygotowujecie samodzielnie to można wykorzystać gotowy produkt. Też będzie
smacznie zapewniam. Ja wykorzystałam dżem z malin i brzoskwiń. Pierwsze domowe (najlepsze,
bo mamusinej produkcji), drugie ze sklepu. Wyszły pysznie.
babeczki z dżemem |
Składniki:
- kostka masła,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 13 łyżek dżemu;
W garnku rozpuścić masło. Do masła dosypać cukier,
wymieszać.
Dodać mąkę, proszek od pieczenia i wymieszać. W oddzielnym naczyniu
roztrzepać jajka i dodać do ciasta.
Składniki dokładnie połączyć.
Do foremek nakładać łyżkę ciasta, łyżkę dżemu i przykrywać
ciastem.
Wychodzi 13 babeczek.
Piec 15-20 minut w temperaturze 175 st. C
Komentarze
Prześlij komentarz