Babeczki z dżemem

Babeczki, muffiny to chyba najprostszy i najszybszy do przygotowania wypiek. Oczywiście nie mam na myśli tych dekorowanych, tylko takie zwyczajne. Ostatnio mając dosłownie 40 minut na przygotowanie czegoś wykombinowałam babeczki z dżemem. Składniki nie muszą być w temperaturze pokojowej, stopione masło można łączyć z cukrem gdy jest  jeszcze ciepłe. Praca idzie ekspresowo. Uatrakcyjnieniem ciasta jest dżem. W porze przygotowywania przetworów na zimę na pewno okaże się że troszkę zostaje do natychmiastowej konsumpcji, bo zostaje takie troszkę co to ciężko do słoiczka wsadzić. I właśnie takie resztki idealnie się nadadzą do babeczek. Jeśli resztek nie ma, bo dżemów nie przygotowujecie samodzielnie to można wykorzystać gotowy produkt. Też będzie smacznie zapewniam. Ja wykorzystałam dżem z malin i brzoskwiń. Pierwsze domowe (najlepsze, bo mamusinej produkcji), drugie ze sklepu. Wyszły pysznie.

babeczki z dżemem
Składniki:
  • kostka masła,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 13 łyżek dżemu;

W garnku rozpuścić masło. Do masła dosypać cukier, wymieszać. 


Dodać mąkę, proszek od pieczenia i wymieszać. W oddzielnym naczyniu roztrzepać jajka i dodać do ciasta.


Składniki dokładnie połączyć.
Do foremek nakładać łyżkę ciasta, łyżkę dżemu i przykrywać ciastem.


Wychodzi 13 babeczek.
Piec 15-20 minut w temperaturze 175 st. C


Komentarze