Ten przepis znalazłam w internecie, gdy nasza Majcia była
jeszcze niemowlaczkiem, a ja jako matka karmiąca mogłam zrezygnować z wielu rzeczy, ale nie ze słodyczy. Piekłam wtedy sporo i w sumie tak mi zostało. Pamiętam, że było zapisane, że to ciasto pochodzi z
Włoch i że można jej jeść nawet na ciepło. Niestety nie powołam się na stronę internetową, z której przepis
ściągnęłam. Najnormalniej w świecie wypróbowałam, ciasto posmakowało, przepis
zapisałam i tyle. W każdym razie odrobinę pozmieniałam i ciasto uczyniłam bardzo
wartościowym. Cukier biały zastąpiłam trzcinowym, a mąkę pszenną wymieniłam na
pełnoziarnistą.
Jak to u mnie bywa zrobienie ciasta zajmuje tylko chwilkę, wykonanie jest dziecinnie proste, a ciacho pyszne. Wypróbuj koniecznie:
ciasto z gruszkami |
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
- 200 g masła,
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego (1 szklanka wystarczy jeśli preferuje się mniej słodkie wypieki)+1-2 łyżki do posypania,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 3 jajka,
- 2-3 sztuki gruszek;
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, 180
g pokrojonego masła, cukier, imbir oraz roztrzepane jajka.
Całość ubić mikserem na jednolitą masę. Przestać miksować
jak tylko wszystkie składniki się połączą.
Ciasto przełożyć do formy keksówki i układać na nim
plasterki gruszek, wbijając je nieco w masę. Całość obłożyć kawałkami masła oraz posypać brązowym cukrem.
Nada to chrupkości górze ciasta.
Piec w temperaturze 175 st. C przez około 40-45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz