Kilka lat temu oglądałam odcinek programu Nigelli Lawson, w
którym przygotowywała Ona truskawki pod kruszonką. Nie oglądałam każdego
odcinka jej audycji, ale jak już na takowy trafiłam to oglądałam niemalże z
otwarta buzią. Jak ta kobieta potrafiła smakowicie opowiadać o jedzeniu i jak
fantastycznie w tej swojej kuchni wyglądała. Była po prostu niesamowita. W
każdym razie wracając do owoców pod kruszonka postanowiłam przepis odszukać. Znalazłam
go na oficjalnej stronie P. Nigelli. Nie byłabym jednak sobą, gdybym
przepisu nie zmodyfikowała. I tak truskawki zastąpiłam malinami. Posypałam je
płatkami migdała, zamiast mielonymi migdałami. Przepis na kruszonkę
zastosowałam swój sprawdzony, dodałam do niego jedynie płatki migdała. Wyszedł
z tego ciekawy deser. Co najważniejsze można go przygotować w 15 minut plus 30
minut na pieczenie. Idealny dla niespodziewanych gości lub na pyszny weekendowy
deser.
Maliny pod kruszonką |
Składniki:
- 500 g malin (standardowy koszyczek),
- 3 łyżki cukru,
- garść płatków migdała;
kruszonka:
- 1 szklanka mąki najlepiej krupczatki,
- ½ szklanki cukru pudru,
- 100 g masła (zimnego),
- 2 garści płatków migdała;
Maliny opłukać (lub nie jak kto sobie tam z nimi postępuje)
i włożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać je cukrem i płatkami migdała.
Następnie zagnieść kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem, dodać
zimne, posiekane masło i zagnieść.
Gdy składniki będą się już ze sobą łączyły
dosypać płatki migdała i ucierać między palcami.
Tak przygotowaną kruszonką pokryć maliny.
Piec w temperaturze 200 st. C przez około 30 minut, aż
kruszonka nabierze złocistej barwy.
Podawać można z lodami waniliowymi lub ze schłodzoną
śmietaną kremówką. My zastosowaliśmy wersję bez tych dodatków i też było
pysznie.
Porcja dla 4-5 osób.
Komentarze
Prześlij komentarz