Muffiny z jabłkiem i kruszonką

Raz nazywam je babeczkami, raz muffinami, niezależnie od nazwy my po prostu uwielbiamy te maleńkie wypieki. Są szybkie do zrobienia, da się je przygotować już nawet przy niespodziewanych gościach. Można dobierać do nich różne dodatki, jak owoce, kremy, czy serki. Można je polać czekoladą, posypać cukrem pudrem, obsypać kruszonką. Za każdym razem da się wykombinować coś innego, fantastycznego. Co najważniejsze są dziecinnie proste do zrobienia. Po prostu nie wyobrażam sobie bez nich naszej kuchni. Ostatnio upiekłam muffiny z jabłkiem. Od dłuższego czasu do ciast wybieram tylko słodkie odmiany jabłek i nie dodaje do nich już cukru. Jak jabłko to obowiązkowo i cynamon, ot taki nierozłączny zestaw. W domu rozchodzi się cudowny zapach maślanych babeczek, pieczonych jabłek i cynamonu. Pachnie bajecznie i do tego smakuje.


Składniki na muffinki:
  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 szklanki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 2 duże jabłka,
  • cynamon wg uznania;
kruszonka:
  • szklanka maki (najlepiej krupczatki),
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 100 g zimnego masła;
Proponuje zacząć od przygotowania kruszonki. Mąkę, cukier oraz masło wrzucić do miski i ucierać miedzy palcami, aż powstaną grudki. Odstawić.


W rondelku lub garnku roztopić masło. Gdy będzie już płynne dodać cukier. Wymieszać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Składniki połączyć. 


Na koniec dodać roztrzepane jajka i wymieszać.   


Do foremek nakładać łyżką ciasto, tak do nieco ponad połowy wysokości. Na cieście układać obrane i pokrojone kawałki jabłka. Posypywać cynamonem, a następnie ciastem z kruszonki.


Powinno wyjść jakieś 24 sztuki.
Piec około 20 minut w temperaturze 175 st. C.


Gdyby zostało trochę niewykorzystanej kruszonki, zawsze można pod nią zapiec kilka kawałków jabłek, aby nic się nie zmarnowało.




Komentarze