Raz nazywam je babeczkami, raz muffinami, niezależnie od nazwy
my po prostu uwielbiamy te maleńkie wypieki. Są szybkie do zrobienia, da się je
przygotować już nawet przy niespodziewanych gościach. Można dobierać do nich różne dodatki, jak owoce,
kremy, czy serki. Można je polać czekoladą, posypać cukrem pudrem, obsypać
kruszonką. Za każdym razem da się wykombinować coś innego, fantastycznego. Co najważniejsze
są dziecinnie proste do zrobienia. Po prostu nie wyobrażam sobie bez nich
naszej kuchni. Ostatnio upiekłam muffiny z jabłkiem. Od dłuższego czasu do ciast
wybieram tylko słodkie odmiany jabłek i nie dodaje do nich już cukru. Jak jabłko to obowiązkowo
i cynamon, ot taki nierozłączny zestaw. W domu rozchodzi się cudowny zapach
maślanych babeczek, pieczonych jabłek i cynamonu. Pachnie bajecznie i do tego smakuje.
Składniki na muffinki:
- 200 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżki cukru waniliowego,
- 2 szklanki mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- 2 duże jabłka,
- cynamon wg uznania;
kruszonka:
- szklanka maki (najlepiej krupczatki),
- ½ szklanki cukru pudru,
- 100 g zimnego masła;
Proponuje zacząć od przygotowania kruszonki. Mąkę, cukier
oraz masło wrzucić do miski i ucierać miedzy palcami, aż powstaną grudki.
Odstawić.
W rondelku lub garnku roztopić masło. Gdy będzie już płynne
dodać cukier. Wymieszać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Składniki
połączyć.
Na koniec dodać roztrzepane jajka i wymieszać.
Do foremek nakładać łyżką ciasto, tak do
nieco ponad połowy wysokości. Na cieście układać obrane i pokrojone kawałki jabłka. Posypywać
cynamonem, a następnie ciastem z kruszonki.
Powinno wyjść jakieś 24 sztuki.
Piec około 20 minut w temperaturze 175 st. C.
Gdyby zostało trochę niewykorzystanej kruszonki, zawsze
można pod nią zapiec kilka kawałków jabłek, aby nic się nie zmarnowało.
Komentarze
Prześlij komentarz