Batoniki müsli

Można zadać sobie pytanie, po co robić takie batoniki samemu, kiedy niemalże w każdym sklepie można je kupić. Jednak to, co zrobi się samemu jest o wiele zdrowsze i bardziej wartościowe dla naszego organizmu. Domowego batonika nie posłodzimy syropem glukozowo-fruktozowym, tylko miodem. Jako tłuszczu użyjemy masła, a nie tłuszczu utwardzonego, zwanego trans.
Te konkretne batoniki robi się bez pieczenia. Rozpuszcza się masło z miodem, dodaje do tego uprażone płatki owsiane, otręby i posiekane bakalie. To, że płatki owsiane uprażymy nada całości fajny orzechowy aromat. Całość chłodzi się w lodówce przez noc, a następnie kroi  na porcje. Tylko tyle, a w zamian otrzymujemy zdrowe i pyszne śniadanie. Taki batonik można zabrać ze sobą wszędzie do auta, autobusu, pociągu jeśli nie zdążymy zjeść w domu, do szkoły lub pracy na II śniadanie. Polecam i zachęcam do zrobienia. 

Batonik müsli

Składniki:
  • 3 szklanki płatków owsianych,
  • ½ szklanki otrębów owsianych,
  • 7 łyżek miodu,
  • 1,5 szklanki owoców suszonych (ananas, mango, papaja, żurawina – wg uznania),
  • ½ szklanki migdałów;

Masło rozpuścić w garnku wraz z miodem.


Na patelni uprażyć płatki owsiane, czyli po prostu wrzucić je na rozgrzaną patelnie i podgrzewać mieszając.


Owoce suszone oraz orzechy posiekać.
Do roztopionego masła wsypać płatki, otręby oraz  bakalie. 


Wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie. 

Przykryć kawałkiem papieru i obciążyć. Ja użyłam ciężkiej drewnianej deski. Trzymać przez noc w lodówce. Następnie pokroić na małe porcje.

Najlepiej przechowywać w lodówce. Smacznego.

Komentarze