Wypieki zawierające
płatki owsiane, a do tego bakalie to coś co po prostu uwielbiam. Jedna sprawa, że są
bardzo zdrowe, ale smakują także fantastycznie. Ten przepis jest po prostu
niesamowity. Nie wpadłabym na dorzucenie jabłek do tego typu ciasteczek, a
jednak pasują znakomicie. Nadają lekko kwaśnego smaku i fantastycznie
nawilżają. Są to najlepsze ciasteczka müsli jakie jadłam. Smakują też dzieciom, no
przynajmniej nasze dziewczynki jadły je ze smakiem.
Takie ciastka to genialne II śniadanie lub wartościowy podwieczorek.
Przepis pochodzi z książki Reader’s Digest „Pieczenie jest łatwe”.
Zwiększyłam jedynie gramatury, aby wykorzystać całą kostkę masła.
ciasteczka müsli z jabłkiem |
Składniki:
- 2 duże (kwaskowate) jabłka,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g masła,
- ¾ szklanki brązowego cukru,
- szczypta soli,
- 1 czubata łyżeczka cynamonu,
- 1,5 szklanki niesłodzonej mieszanki müsli,
- 2 jajka,
- 8 łyżek mleka;
Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone
masło prosto z lodówki.
Wyrobić ostrożnie palcami, żeby ciasto wyglądało jak
mnóstwo małych kluseczek.
W osobnym naczyniu wymieszać cukier, sól, cynamon oraz müsli. Przesypać do miski z
ciastem i zamieszać. Dodać jajka i mleko.
Składniki zagnieść. Odstawić na
chwilkę.
W międzyczasie umyć jabłka. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobna
kostkę. Pokrojone jabłka dodać do ciasta. Wymieszać.
Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczać i układać na wyłożonej papierem
blaszce. Zachować odstęp około 3 cm.
Piec w temperaturze 175 st. C przez około 15 minut.
Z powyższych proporcji wyszło 29 konkretnych gabarytowo ciastek. Pieczone
były na dwie tury.
Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńSmakuje jeszcze lepiej. Proponuję wypróbować :-) Dzięki za zainteresowanie moim blogiem :-)
Usuń