Ciasteczka müsli z jabłkiem

Wypieki zawierające płatki owsiane, a do tego bakalie to coś co po prostu uwielbiam. Jedna sprawa, że są bardzo zdrowe, ale smakują także fantastycznie. Ten przepis jest po prostu niesamowity. Nie wpadłabym na dorzucenie jabłek do tego typu ciasteczek, a jednak pasują znakomicie. Nadają lekko kwaśnego smaku i fantastycznie nawilżają. Są to najlepsze ciasteczka müsli jakie jadłam. Smakują też dzieciom, no przynajmniej nasze dziewczynki jadły je ze smakiem.
Takie ciastka to genialne II śniadanie lub wartościowy podwieczorek.
Przepis pochodzi z książki Reader’s Digest „Pieczenie jest łatwe”. Zwiększyłam jedynie gramatury, aby wykorzystać całą kostkę masła.

ciasteczka müsli z jabłkiem
Składniki:
  • 2 duże  (kwaskowate) jabłka,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • ¾ szklanki brązowego cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu,
  • 1,5 szklanki  niesłodzonej mieszanki müsli,
  • 2 jajka,
  • 8 łyżek mleka;
Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone masło prosto z lodówki.


Wyrobić ostrożnie palcami, żeby ciasto wyglądało jak mnóstwo małych kluseczek.


W osobnym naczyniu wymieszać cukier, sól, cynamon oraz müsli. Przesypać do miski z ciastem i zamieszać. Dodać jajka i mleko.


Składniki zagnieść. Odstawić na chwilkę.
W międzyczasie umyć jabłka. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobna kostkę. Pokrojone jabłka dodać do ciasta. Wymieszać.



Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczać i układać na wyłożonej papierem blaszce. Zachować odstęp około 3 cm. 



Piec w temperaturze 175 st. C przez około 15 minut.
Z powyższych proporcji wyszło 29 konkretnych gabarytowo ciastek. Pieczone były na dwie tury.


Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Smakuje jeszcze lepiej. Proponuję wypróbować :-) Dzięki za zainteresowanie moim blogiem :-)

      Usuń

Prześlij komentarz