Ciasto marchewkowe powstało, jak zresztą większość kultowych
potraw z oszczędności. W średniowieczu, kiedy to notuje się pierwsze przepisy
na ten wypiek cukier był dosyć drogi i trudno dostępny. Jako, że marchewka
zawiera w sobie dosyć dużo cukru została użyta jako substytut. Oczywiście w
późniejszym czasie wprowadzono do składników ciasta także cukier. Obecnie jest
to typowo brytyjski specjał, który w latach sześćdziesiątych mocno przypadł do
gustu także mieszkańcom USA. Aktualnie pieczony i lubiany w wielu krajach.
Ciasto marchewkowe zdecydowanie lepiej smakuje z dodatkiem
korzennych przypraw oraz orzechów. Podawane jest zazwyczaj z kremem lub polane
lukrem. Tutaj zaprezentuję tę drugą opcję. Trzeba przyznać, że słodki cytrynowy
lukier mocno podnosi walory ciasta. Choć i samego ciasta nie ma się co czepiać.
Jest puszyste i wilgotne zarazem. Smakuje zaskakująco dobrze. U nas smakowało
absolutnie wszystkim, łącznie z niemowlaczką. Wypróbuj koniecznie ten przepis:
ciasto marchewkowe |
Składniki:
- 2 duże marchewki (około 300 g),
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 szklanka cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 150 g mielonych migdałów,
- 4 jajka,
- ½ szklanki oleju;
Lukier:
- 300 g cukru pudru,
- 4-5 łyżek soku z cytryny (potrzebna 1 cytryna);
Marchewki obrać, opłukać i zetrzeć na drobnych oczkach.
Odstawić.
Jajka wymieszać mikserem z cukrem. Dodać olej i
miksować, aż składniki się połączą.
Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy. Zmiksować.
Na
końcu dodać startą marchewkę i mielone migdały.
Całość wymieszać delikatnie
łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem blachy.
Piec około 45 minut w temperaturze 175 st. C.
Gdy ciasto przestygnie przygotować lukier. Do cukru pudru wlać z sok z cytryny.
Energicznie wymieszać. Powinien być biały
i płynny, więc gdyby okazał się bardziej przeźroczysty proponuje dosypać
jeszcze trochę cukru pudru. Lukier wylać na wierzch ciasta.
Odczekać około 3
godzin zanim zastygnie i można konsumować :)
witampyszne śą ciasta z marchewką mam na blogu przepis na ciasto z marchewką i masą ale na 1kg marchewki pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak to prawda są pyszne. Dziękuję za odwiedziny :-)
UsuńUwielbiam. Piekę notorycznie :) z tym, że w thermomixie. Wersja dyniowa też jest boska :)
OdpowiedzUsuńCiasto z dynią dopiero planuje upiec, bo słyszałam wiele pozytywów. Musimy, wiec wypróbować sami. Dziękuję za zainteresowanie moim przepisem :-) i koniecznie zapraszam ponownie :-).
Usuń