Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe powstało, jak zresztą większość kultowych potraw z oszczędności. W średniowieczu, kiedy to notuje się pierwsze przepisy na ten wypiek cukier był dosyć drogi i trudno dostępny. Jako, że marchewka zawiera w sobie dosyć dużo cukru została użyta jako substytut. Oczywiście w późniejszym czasie wprowadzono do składników ciasta także cukier. Obecnie jest to typowo brytyjski specjał, który w latach sześćdziesiątych mocno przypadł do gustu także mieszkańcom USA. Aktualnie pieczony i lubiany w wielu krajach.
Ciasto marchewkowe zdecydowanie lepiej smakuje z dodatkiem korzennych przypraw oraz orzechów. Podawane jest zazwyczaj z kremem lub polane lukrem. Tutaj zaprezentuję tę drugą opcję. Trzeba przyznać, że słodki cytrynowy lukier mocno podnosi walory ciasta. Choć i samego ciasta nie ma się co czepiać. Jest puszyste i wilgotne zarazem. Smakuje zaskakująco dobrze. U nas smakowało absolutnie wszystkim, łącznie z niemowlaczką. Wypróbuj koniecznie ten przepis:

ciasto marchewkowe
Składniki:

  • 2 duże marchewki (około 300 g),
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 150 g mielonych migdałów,
  • 4 jajka,
  • ½ szklanki oleju;

Lukier:

  • 300 g cukru pudru,
  • 4-5 łyżek soku z cytryny (potrzebna 1 cytryna);

Marchewki obrać, opłukać i zetrzeć na drobnych oczkach. Odstawić.
Jajka wymieszać mikserem z cukrem. Dodać olej i miksować, aż składniki się połączą.


Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy. Zmiksować.


Na końcu dodać startą marchewkę i mielone migdały.


Całość wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem blachy. 


Piec około 45 minut w temperaturze 175 st. C.
Gdy ciasto przestygnie przygotować lukier. Do cukru pudru wlać z sok z cytryny. Energicznie wymieszać. Powinien być biały i płynny, więc gdyby okazał się bardziej przeźroczysty proponuje dosypać jeszcze trochę cukru pudru. Lukier wylać na wierzch ciasta.


Odczekać około 3 godzin zanim zastygnie i można konsumować :)


Komentarze

  1. witampyszne śą ciasta z marchewką mam na blogu przepis na ciasto z marchewką i masą ale na 1kg marchewki pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda są pyszne. Dziękuję za odwiedziny :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam. Piekę notorycznie :) z tym, że w thermomixie. Wersja dyniowa też jest boska :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto z dynią dopiero planuje upiec, bo słyszałam wiele pozytywów. Musimy, wiec wypróbować sami. Dziękuję za zainteresowanie moim przepisem :-) i koniecznie zapraszam ponownie :-).

      Usuń

Prześlij komentarz