Silikonową formę do tarty kupiłam już jakiś czas temu, ale
jakoś tak się złożyło, że do tej pory z niej nie korzystałam. Tym razem jednak
postanowiłam zrobić z formy użytek. Był deszczowy, ponury dzień i trzeba go było
jakoś go osłodzić. Pomyślałam, że przecież zrobienie i upieczenie ciasta na
tarte to tylko chwilka, a i krem nie zajmie wiele czasu. Za to wieczorem jak
już będziemy wszyscy w domu, chętnie wspólnie się z tartą rozprawimy. Pierwotnie
krem miał być z malinami i borówkami, ot tak na pożegnanie tych pysznych
owoców. Jednak ze względu na deszczową aurę musiałam kupić, co było w najbliższej mi okolicy.
Ostatecznie wybrałam winogrona i ananasa. Nieźle do siebie pasują. Tarta
prezentuje się naprawdę smakowicie. Kruche ciasto, śmietankowy krem i dużo
owoców, a to wszystko zrobione raptem w kilkanaście minut. Poprawia humor i
rozjaśnia pochmurny dzień. Kalorii nie liczmy, w końcu czasem można zaszaleć.
Zapraszam :)
tarta z kremem i owocami |
Składniki ciasta:
- 100 g masła,
- 1,5 szklanki mąki krupczatki,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 jajko;
- 250 ml śmietany kremówki;
- 250 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru;
Dodatkowo:
- około 250 g winogron,
- ½ ananasa;
Wszystkie składniki ciasta zagnieść ze sobą.
Gniecie się
kilka minut. Jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać odrobinę wody, choć
nigdy osobiście tego nie robiłam.
Przygotowanym ciastem oblepić formę. Po nakłuwać widelcem i
wsadzić do lodówki na około 30 min.
Przed pieczeniem przykryć je kawałkiem
papieru do pieczenia i obciążyć czymś. Ja użyłam pokrywki z naczynia
żaroodpornego.
Ciasto piec około 15 minut (do zrumienienia) w piekarniku
nagrzanym do 175 st. C.
Gdy ciasto ostygnie można zabrać się za przygotowanie kremu.
Dobrze schłodzona śmietanę wlać do wysokiego naczynia i
ubijać mikserem.
W międzyczasie dodać 3 łyżki cukru pudru i ubijać aż do
stężenia. Następnie dodać serek mascarpone i miksować jeszcze do połączenia się
tych dwóch składników. Tak przygotowany krem wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Na kremie układać opukane owoce.
Chłodzić w lodówce jeszcze minimum 2 godziny przed podaniem. Przyznam szczerze, że im dłużej się chłodzi tym lepiej smakuje, wiec i cała noc wskazana. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz