O wersje czekoladową babeczek upomniała się Maja, a ja
ucieszona z tego powodu odkopałam w głowie nasz pomysł na babeczki z masą
kajmakową. Ciasto standardowe jak na muffiny robione metodą mieszania
składników mokrych i suchych. W środku ciasta łyżeczka masy krówkowej z
puszki. Przypominam, że dobrze jest czytać etykiety,bo dzięki temu można kupić puszkę
z całkiem przyzwoitym składem. Całość miała być oblana zagotowaną z mlekiem
pozostałą masą kajmakową. Jednak po obdzieleniu łyżeczką kajmaku 19 babeczek
zostało go w puszce niewiele. Ja jeszcze jak na złość dodałam za dużo mleka
podgrzewając i całość była zbyt rzadka, żeby się utrzymać jako polewa.
Dorzuciłam więc 50 g czekolady, co świetnie zagęściło polewę. Wyszło
czekoladowo - kajmakowo, czyli najlepiej. Pierwszego dnia babeczki smakowały
cudnie, drugiego bajecznie, a trzeciego (sama jestem w szoku, że na tak długo
starczyły) były obłędne. Czekolada i kajmak w polewie fantastycznie się
przeniknęły. Polecamy wypróbować :)
W jednym naczyniu połączyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao. Zamieszać. Do miski wbić jajka, wlać mleko. Zamieszać. Wlać olej i ponownie zamieszać.
babeczki z krówką |
Składniki:
ciasto:
- 1,5 szklanki mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¾ szklanki cukru,
- 3 czubate łyżeczki kakao,
- 2 jajka,
- szklanka mleka,
- ½ szklanki oleju;
dodatkowo:
- puszka masy kajmakowej;
- 2-3 łyżki mleka,
- 50 g czekolady mlecznej lub deserowej;
W jednym naczyniu połączyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao. Zamieszać. Do miski wbić jajka, wlać mleko. Zamieszać. Wlać olej i ponownie zamieszać.
Do miski z mokrymi składnikami wsypać suche i zamieszać do
połączenia produktów.
Do formy na muffiny nakładać kolejno łyżkę ciasta, czubatą
łyżeczkę masy kajmakowej i uzupełniać ciastem do wysokości około ¾ formy.
Wyszło mi z tego 19 babeczek.
Piec w temperaturze 175 st. C przez około 20-25 minut.
Po wyjęciu i ostudzeniu babeczek przygotować polewę.
Do garnka lub rondelka przełożyć pozostałą w puszce masę
kajmakową, wlać 3 łyżki mleka. Podgrzewać mieszając. Po chwili dodać podzielona
na kostki czekoladę. Poczekać aż się rozpuści i energicznie mieszać, aby
uzyskać jednolitą polewę.
Tak przygotowaną polewą udekorować babeczki. Poczekać do
wystygnięcia i brać się do jedzenia. :-)
Komentarze
Prześlij komentarz