Ciasteczka z czekoladą

Wbrew pozorom nie tak łatwo znaleźć idealny przepis na pyszne ciasteczka z czekoladą. Mi skomponowanie właściwych proporcji poszczególnych produktów, tak aby ciastka były odpowiednio kruche, a czekolada nieroztopiona zajęło trochę czasu. I wreszcie udało się. Nasza największa domowa specjalistka od ciastek z czekoladą (pięcioletnia Maja) po zjedzeniu jednego powiedziała, że smakują lepiej od tych, które piecze mama kangurzyca. Teraz muszę wyjaśnić, o co chodzi. Cała nasza rodzina uwielbia „Kubusia Puchatka”. Mamy całą kolekcję pluszaków ze Stumilowego Lasu, z czego niektórych bohaterów naprawdę nie łatwo było zdobyć. Od czasu kiedy jest mama kangurzyca z maleństwem, raz na jakiś czas wykładam na talerzyk kupione w sklepie ciasteczka z czekoladą i podaje je Mai po przedszkolu mówiąc, że to kangurzyca upiekła i zostawiła kilka dla niej, zanim dorwała się cała reszta żarłoków. Zawsze są to te same ciastka, które ukrywam przed nią, żeby nie widziała nawet opakowania. Można powiedzieć, że wciskam dziecku kit. To jednak trochę nie tak. Normalnie jestem z nią szczera (no jeszcze poza istnieniem Świętego Mikołaja) i staram się traktować jak normalnego człowieka. W tej jednak sprawie robię wyjątek, żeby miała coś fajnego do wspominania. Zanim nauczy się czytać i zechce tu zajrzeć zrozumie, że pluszowa kangurzyca nie jest w stanie upiec niczego, co da się zjeść. Zresztą już nie raz miała tego typu dylemat, wiec długo to już nie potrwa . Stąd też potrzeba posiadania przepisu, który godnie (smakowo) zastąpi te sklepowe ciasteczka i w przeciwieństwie do nich będzie się składał z dobrych produktów.
Ciasteczka najlepiej piec w specjalnej formie, dzięki temu są grubsze, a to wpływa na smak. Piekąc bez formy trzeba stosować duże odległości miedzy ciastkami i pilnować aby za bardzo się nie przypiekły.  Poniżej przepis. Wypróbuj gwarantuje, że nie pożałujesz.

ciasteczka z czekoladą
Składniki:
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • ¾ szklanki cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 1 jajko,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki sody,
  • 100 g gorzkiej czekolady;
Masło utrzeć z cukrem (zwykłym i waniliowym) na puszystą masę. Można to zrobić mikserem lub po prostu łyżką jeśli masło jest na tyle miękkie. 


Następnie wbić jajko i dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i sodę.


Połączyć składniki. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę. Proponuję kroić ją nie za drobno. Jedna kostka na 4 części, dzięki temu będzie mniej wiórków, które podczas pieczenia zostawiają tylko czekoladowe plamki.


Wymieszać ciasto. Masę przełożyć do natłuszczonych foremek lub formować kuleczki i układać na wyłożonej papierem blaszce w odległości minimum 5 cm.


Piec około 10-15 minut (do lekkiego zbrązowienia) w temperaturze 175 st. C.
Wyszły 24 małe ciasteczka + 8 większych.



Komentarze

Prześlij komentarz