Wyjątkowo prosty przepis na efektowne i bardzo smaczne
ciasto. Idealny do wykorzystania, gdy chce się przygotować coś pysznego, a nie ma
na to wiele czasu. Śmiem twierdzić, że totalny nowicjusz da sobie radę z tym
ciastem.
Pomysł na ciasto czarno - białe przyszedł mi, gdy
zasmakowałam w wykorzystanym tu kremie. Zapewne nie powinnam zdradzać więcej
szczegółów, ale co tam. Umiem się przyznać do tego, że nie zawsze wszystkie
ciasta mi się upieką jak należy. Ten krem po raz pierwszy przygotowywałam jako
nadzienie i wierzch do ciasta dyniowego. Ciasto dyniowe totalnie mi nie wyszło.
Smakowało jedynie naszej "niemowlaczce", której ogromy apetyt na moje wypieki
zaczyna mnie niepokoić.
W każdym razie krem uznaliśmy zgodnie za fantastyczny.
Mogłabym go jeść łyżeczką, tak jak czasem pałaszuje się krem czekoladowy ze
słoika. Jest lekki, kremowy, wręcz niebiański. I to mimo, że zawiera masło.
Pychota.
Początkowo myślałam o zestawieniu tego kremu z murzynkiem.
Później jednak doszłam do wniosku, że najłatwiej będzie wykorzystać przepis na
muffiny kakaowe i upiec z niego ciasto. Ciasto robi się w 5 minut. Po
upieczeniu trzeba je ostudzić, bo gdy krem wyłożymy na ciepłe to najpewniej
popłynie. Zrobienie kremu to też jakieś 5 minut. Wysmarowane ciasto trzeba
schłodzić w lodówce i deser gotowy.
ciasto czarno-białe |
Składniki:
ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- ¾ szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- ½ szklanki oleju;
krem:
- 150 – 200 g serka lekko słonego (np. almette, twój smak piątnicy),
- 100 g masła,
- ¾ szklanki cukru pudru;
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki
ciasta, a więc mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao.
W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki jajka, mleko i na końcu olej.
Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać szybko łyżką
do połączenia.
Ciasto przelać do formy (20 x 11 cm). Piec około 40 minut w temperaturze
175 st. C.
Po upieczeniu ciasto ostudzić, a gdy będzie już zimne można
zabrać się za przygotowanie kremu.
Masło z cukrem ubić mikserem. Następnie dodać serek.
Miksować do idealnego połączenia składników.
Ciasto przekroić na dwie części. Wysmarować jedną część
ciasta kremem.
Przykryć drugą. Pozostałym kremem wysmarować ciasto z wierzchu i
po bokach. Nasze wyglądem przypomina auto schowane pod pokrowcem.
Wstawić do lodówki i chłodzić minimum 3 godziny. Smacznego.
Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńJest pyszne :-) dziękuję :-)
UsuńCiasto wygląda smacznie, z chęcią sama przygotuję.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję. :-)
Usuń