To podobno bardzo popularne ciasto, a ja jakoś o nim
wcześniej nie słyszałam. Dopiero niedawno przeglądając wiadomości na gazeta.pl
zobaczyłam nagłówek magic cake. Zajrzałam tam, artykuł przeczytałam i
postanowiłam sama sprawdzić jak to jest z tym ciastem. Cała magia polega na
tym, że z bardzo prostych składników połączonych ze sobą i tworzących jedną
dosyć płynną masę po upieczeniu i schłodzeniu powstaje trzywarstwowe ciasto. Wierzyć
się nie chce, ale to prawda. Na spodzie jest ciasto(takie nieco gumowate) w
środku krem budyniowy i na górze znów ciasto
podobne do biszkoptu. To co istotne, żeby ciasto się udało wszystkie składniki
muszą być w temperaturze pokojowej. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto trzeba
włożyć na minimum 7 godzin do lodówki. Fajna zabawa. Zaznaczam, że bardzo
ostrożnie trzeba masę miksować po dodaniu mleka, bo wówczas jest bardzo rzadka.
W artykule był zaprezentowany patent z talerzykiem jednorazowym. Należy wykroić
w nim otworki na trzepaczki miksera i przysłonić talerzem miskę. Ja talerzyka
nie miałam, tylko ostrożnie miksowałam i też było bez większego chlapania.
Natomiast jeśli chodzi o smak to owszem niezły. Dobrze ciasto wzbogacić domowym
cukrem waniliowym, który nada dominujący smak wanilii właśnie. Mi osobiście
smak ciasta kojarzył się z karpatką. Zjedliśmy z apetytem. Myślę, że warto choć
raz przepis wypróbować i przekonać się samemu. Nie polecam jednak tego ciasta
do zaserwowania gościom, bo może okazać się zbyt banalne. Jest to naszym
zdaniem dobra opcja na niedzielne ciacho w gronie domowników. Najlepiej, żeby
wszyscy widzieli jak prosto się je robi. Na koniec dodam, że u nas wyszedł
bardziej placek. Użyłam blachy o wymiarach 22 na 31 cm i była zdecydowanie za
duża. Do takiej blachy trzeba podwoić składniki.
magiczne ciasto |
Składniki:
- 100 g masła,
- 4 jajka,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- ¾ szklanki maki,
- 2 szklanki mleka,
- cukier puder do posypania - 3 łyżki;
Masło rozpuścić. Odstawić.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczypta soli na
sztywną pianę.
Do żółtek dodać cukier puder i cukier waniliowy i ubić na
naprawdę puszystą masę.
Dodać stopione masło i miksować. Następnie dodać mąkę i
dokładnie połączyć składniki.
Do ciasta wlać lekko podgrzane mleko i delikatnie wymieszać
mikserem.
Na samym końcu przekładać w trzech turach pianę ubitą z białek. Po
każdej turze dokładnie mieszać, najlepiej ręcznie.
Płynne ciasto przelać do wyłożonej papierem blachy i piec
około 20 minut w temperaturze 160 st. C.
Na kolejne 30 minut pieczenia obniżyć
temperaturę do 140 st.
Po ostudzeniu ciasto przenieść do lodówki i chłodzić minimum
7 godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam takie budyniowe ciasta! :)
OdpowiedzUsuńSą smaczne to fakt. Szczególnie jak przygotowuje się je tak banalnie jak to. :) Dziękuję za komentarz :)
Usuńto ciasto jest wszedzie, w koncu bede musiala je zrobic
OdpowiedzUsuńSkoro jest wszędzie to ewidentny znak, że trzeba je zrobić. :-)
UsuńPycha
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuń