Odwracane ciasto z mango

Mango to owoc o bardzo charakterystycznym smaku i zapachu. Cudowny, aromatyczny i bardzo soczysty. Używam go chętnie do koktajli, sałatek owocowych lub jemy go tak po prostu pokrojonego. Nigdy wcześniej nie wpadłam na pomysł zapiekania go w cieście. Gdy w książce kucharskiej Pieczenie jest łatwe zobaczyłam ten przepis postanowiłam wypróbować. Wyszło z tego fajne, orzeźwiające ciasto. Proste i szybkie do zrobienia. Powiem szczerze, raczej bym nie odgadła, że w cieście zatopione jest akurat mango. Jakoś tak inaczej smakuje. Nie mniej jednak jest to bardzo ciekawy i dobry smak. Coś oryginalnego. Zachęcam do wypróbowania.

odwracane ciasto z mango
Składniki:
  • 1 dojrzały owoc mango,
  • 2 jajka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego (125 ml),
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania;
Nasmarować  lub wyłożyć papierem formę o średnicy 20 cm lub kwadratową 18 x 18 cm.
Umyć i obrać mango nożykiem do obierania ziemniaków. Miąższ pokroić w plastry i ułożyć w formie tak, aby zachodziły na siebie.


Cukier, jajka, jogurt i olej ubić mikserem. 


Ubijać, aż masa przybierze konsystencje kremu.


Wsypać mąkę i proszek do pieczenia i miksować do połączenia się składników.
Ciasto przelać na plastry mango. 


Piec około 50 minut w nagrzanym do 175 st. C piekarniku. Po około 20-30 minutach, gdy ciasto zacznie brązowieć, przykryć je folia aluminiową, aby zbytnio nie ciemniało i piec dalej.
Po upieczeniu ostudzić. Następnie przełożyć ciasto do góry dnem na papier do pieczenia. Posypać grubo cukrem pudrem. 


Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C ustawionego na górna grzałkę i zapiekać jeszcze przez około 5 minut, aż cukier rozpuści się i lekko skarmelizuje.


Przepis z książki kucharskiej „Pieczenie jest łatwe” Reader’s Digers







Komentarze

  1. Bardzo lubię mango. W takim wykonaniu wygląda bardzo apatycznie :

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że miało być apetycznie. W każdym razie serdecznie polecam wypróbować przepis. :-)

      Usuń

Prześlij komentarz