Ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy

To ciasto powstało z miłości do Mai. Ogromnie chciałam upiec coś, co Ją zachwyci i co wywoła wielki uśmiech na Jej słodkiej, małej buźce. Skoro ciasto dedykowane jest wielkiej miłośniczce czekolady to jest oczywiście czekoladowe. Czekoladę dodałam startą, a nie roztopioną. Do tego nuta pomarańczy w postaci odrobiny soku i skórki świetnie uzupełnia wyborny smak czekolady. Całość pokryta jest konfiturą morelową i polewą czekoladową. Pomysł z konfiturą zaczerpnęłam z ciasta comber. To świetne zestawienie. Jesz takie mocno czekoladowe ciacho, w którym lekko wyczuwalna jest nuta pomarańczy, a na górze czeka niespodzianka w postaci konfitury pokrytej czekoladą. Jakoś tak mi się skojarzyło z ciastkami o nazwie „delicje”, ale podobno o niebo lepsze. Spróbuj koniecznie. Nada się na co dzień i od święta i co najważniejsze nie namęczysz się przy przygotowaniu go.

ciasto czekoladowe z nuta pomarańczy
Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • łyżka soku z pomarańczy,
  • 200 g masła,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • 6 łyżek maślanki lub mleka;
Polewa:
  • 100 g konfitury morelowej,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 2-3 łyżki mleka;

Na tarce o dużych oczkach zetrzeć czekoladę. Na drobno otrzeć skórkę z pomarańczy.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę.
Do żółtek dodać cukier i sok z pomarańczy. Wymieszać mikserem.


Następnie dodać masło i zmiksować.


Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, starta czekoladę oraz skórkę z pomarańczy.


Wymieszać mikserem. Dodać maślankę. Wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być dosyć gęsta. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać, najlepiej łyżką.


Piec przez około 45 minut w temperaturze 175 st. C.


Po upieczeniu przez około 10 minut studzić ciasto przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyjąć je i posmarować z wierzchu konfiturą. Odstawić do całkowitego wystudzenia.


Czekoladę mleczna wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Ja używam dwóch garnków. Większy z wodą stawiam na ogniu i umieszczam w nim mniejszy garnek, w którym rozpuszczam czekoladę.


Gdy czekolada będzie już płynna wylać ją na wysmarowane konfiturą ciasto. Gdy zastygnie można próbować.

Komentarze

Prześlij komentarz