Ciasto prezentuje się bardzo elegancko i dlatego można je
zaserwować na przeróżne ważne i podniosłe uroczystości. Smakuje też bardzo
dobrze. Krem jest lekki, obecność pomarańczy na wierzchu ożywia smak i mocno
uatrakcyjnia wygląd. Zatopione w kremie orzechy laskowe bardzo ładnie się
prezentują i dobrze komponują smakowo. W dodatku ciasto jest bardzo proste do
zrobienia i nie pochłaniające zbyt wiele czasu. Przepis znalazłam w książce
kucharskiej. Piękna fotografia wypieku zachęciła do wypróbowania. Zmieniłam tylko
oryginalny przepis na biszkopt. Ja zawsze wykorzystuje sprawdzony amatorski przepis ( z olejem),
który gwarantuje udany wypiek. Krem też
do skomplikowanych nie należy. Jedyne co w nim może się nie udać to ubicie na
sztywno śmietany. Jednak zachowując zasadę, że kremówkę do ubijania musimy mieć
prosto z lodówki (mocno schłodzoną) i ubijamy na stałych niskich obrotach. Kończymy ubijanie jak śmietana zgęstnieje, bo można przedobrzyć, wówczas napewno sie uda. Ogromnie zachęcam do wypróbowania. Na zakończenie dodam, że to
przepis z Portugalii, a tam z kolei przywędrował bardzo dawno temu razem z
arabskim najazdem.
ciasto pomarańczowe |
Składniki:
biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru (220g),
- 3 łyżki cukru waniliowego,
- 2 szklanki mąki (340 g),
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy,
- 6 łyżek oleju;
krem:
- 500 ml mleka,
- 1 torebka budyniu waniliowego,
- 100 g miękkiego masła,
- 150 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych,
- 2 pomarańcze;
Jajka ubić mikserem z cukrem (zwykłym i waniliowym) na
puszysta masę. Dodać mąkę, skórkę i olej. Wymieszać dokładnie.
Piec około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st.
C.
Po upieczeniu ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach
piekarnika.
W międzyczasie przygotować budyń według instrukcji na
opakowaniu. Ostudzić.
Pomarańcze dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać.
Podzielić na cząstki. Skórkę z połowy
owocu obrać nożykiem do ziemniaków i pociąć w cienkie paseczki.
Po wystudzeniu biszkopt przekroić na dwie części. Jeśli na
wierzchu powstała górka ściąć ją, a ciasto ułożyć na kremie tą wypukłością do
dołu.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Miękkie masło ubić mikserem na puszysty krem.
Dodać do niego budyń i dokładnie zmiksować. Następnie dodać ubitą śmietanę i mieszać jeszcze przez chwilę do połączenia
składników.
Na końcu wsypać orzechy i wymieszać łyżką. Połowę kremu wyłożyć na
pierwszy blat.
Przykryć drugim plackiem. Wierzch i boki wysmarować kremem.
Proszę się nie przejmować, że masa nie jest bardzo sztywna, stężeje w lodówce.
Wierzch ciasta udekorować kawałkami pomarańczy i skórek.
Wstawić do lodówki i
chłodzić najlepiej przez całą noc. W międzyczasie też najlepiej przechowywać w
lodówce.
Przepis z książki „Pieczenie jest łatwe” Reader’s Digest.
Komentarze
Prześlij komentarz