Ciasto pomarańczowe

Ciasto prezentuje się bardzo elegancko i dlatego można je zaserwować na przeróżne ważne i podniosłe uroczystości. Smakuje też bardzo dobrze. Krem jest lekki, obecność pomarańczy na wierzchu ożywia smak i mocno uatrakcyjnia wygląd. Zatopione w kremie orzechy laskowe bardzo ładnie się prezentują i dobrze komponują smakowo. W dodatku ciasto jest bardzo proste do zrobienia i nie pochłaniające zbyt wiele czasu. Przepis znalazłam w książce kucharskiej. Piękna fotografia wypieku zachęciła do wypróbowania. Zmieniłam tylko oryginalny przepis na biszkopt. Ja zawsze wykorzystuje  sprawdzony amatorski przepis ( z olejem), który  gwarantuje udany wypiek. Krem też do skomplikowanych nie należy. Jedyne co w nim może się nie udać to ubicie na sztywno śmietany. Jednak zachowując zasadę, że kremówkę do ubijania musimy mieć prosto z lodówki (mocno schłodzoną) i ubijamy na stałych niskich obrotach. Kończymy ubijanie jak śmietana zgęstnieje, bo można przedobrzyć, wówczas napewno sie uda. Ogromnie zachęcam do wypróbowania. Na zakończenie dodam, że to przepis z Portugalii, a tam z kolei przywędrował bardzo dawno temu razem z arabskim najazdem.

ciasto pomarańczowe
Składniki:
biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru (220g),
  • 3 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 szklanki mąki (340 g),
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy,
  • 6 łyżek oleju;
krem:
  • 500 ml mleka,
  • 1 torebka budyniu waniliowego,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych,
  • 2 pomarańcze;

Jajka ubić mikserem z cukrem (zwykłym i waniliowym) na puszysta masę. Dodać mąkę, skórkę i olej. Wymieszać dokładnie.

Piec około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.


Po upieczeniu ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
W międzyczasie przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Ostudzić.
Pomarańcze dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać. Podzielić na cząstki. Skórkę z połowy owocu obrać nożykiem do ziemniaków i pociąć w cienkie paseczki.


Po wystudzeniu biszkopt przekroić na dwie części. Jeśli na wierzchu powstała górka ściąć ją, a ciasto ułożyć na kremie tą wypukłością do dołu.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.


Miękkie masło ubić mikserem na puszysty krem.  


Dodać do niego budyń i dokładnie zmiksować. Następnie dodać ubitą śmietanę i mieszać jeszcze przez chwilę do połączenia składników. 


Na końcu wsypać orzechy i wymieszać łyżką. Połowę kremu wyłożyć na pierwszy blat.


Przykryć drugim plackiem. Wierzch i boki wysmarować kremem. 


Proszę się nie przejmować, że masa nie jest bardzo sztywna, stężeje w lodówce. Wierzch ciasta udekorować kawałkami pomarańczy i skórek.

Wstawić do lodówki i chłodzić najlepiej przez całą noc. W międzyczasie też najlepiej przechowywać w lodówce.
Przepis z książki „Pieczenie jest łatwe” Reader’s Digest.

Komentarze