Piernik z powidłami

Piernik to ciasto bez którego (dla nas) nie ma świąt. Jest absolutnie wyjątkowy i niepowtarzalny. I żeby taki właśnie pozostał piekę go tylko raz w roku na Boże Narodzenie. Jedynie w tym roku zrobiłam wyjątek, aby móc opublikować  przepis przed Świętami. Nie pamiętam kiedy po raz pierwszy upiekłam piernik według tej receptury, ale przepis okazał się na tyle fenomenalny, że jedynie po drobnych przeróbkach jest z nami od wielu lat. Na czym polega jego urok. Ciasto robi się błyskawicznie i przy użyciu miksera. Po upieczeniu i ostudzeniu kroi się go na pół i obficie smaruje powidłami śliwkowymi. Powidła mogą być domowe, mogą być kupowane. Warto tylko zwrócić uwagę na skład – śliwki i cukier, nic więcej być nie powinno. Wierzch smaruje się gorzką czekoladą roztopioną w towarzystwie śmietany. I to tyle. Można konsumować zaraz po zastygnięciu czekolady. Wiadomo z każdym dniem zyskuje na wartości, ale generalnie nie trzeba go piec zaraz po „Andrzejkach”. Jego smak niczym nie ustępuje tym wypiekanym znacznie wcześniej. Świetna sprawa dla zaganianych. Na zachętę dodam jeszcze, że na pewno się uda.

piernik z powidłami
 Składniki:
  • ½ kostka masła,                                      
  • 2 niepełne szklanki  mąki pszennej (około 320g),
  • 1 łyżeczka sody,
  • ½ szklanki cukru pudru (85 g),
  • 3-4 łyżki miodu,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki kakao,
  • ½ opakowania przyprawy do piernika,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki goździków,
  • powidła śliwkowe (około 200g),
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • około 100 ml śmietany kremówki;

Masło roztopić w rondelku z miodem. Odstawić do ostudzenia.


Do miski wsypać mąkę, sodę, przyprawy korzenne, cukier puder. Wymieszać. Dodać masło z miodem i wbić jajo.  


Ubić wszystkie składniki mikserem. 


Ciasto jest dosyć gęste. Przełożyć je na podłużna formę (moja ma wymiary 20 cm x 11 cm). 


Piec około 40 minut w temperaturze 160 st. C.
Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto przekroić na dwie części i posmarować powidłami.


Na parze roztopić czekoladę ze śmietaną. 


W razie gdy polewa będzie zbyt gęsta dodać więcej śmietany. Roztopioną czekoladą oblać piernik.

Komentarze

  1. Ja dziś wyrabiam ciasto na piernik, które upieke za tydzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm wygląda przepysznie, na pewno wypróbuję ten przepis 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz