Ja i mój mąż bardzo lubimy przełamywanie smaków w różnych
potrawach, także w słodkich wypiekach. Stąd przyszło mi do głowy zrobienie
babeczki złożonej ze słodkiego maślanego ciasta i zanurzenie w nim lekko
słonego serka typu almette śmietankowy oraz słodko-kwaśnego ananasa. Wierzch
delikatnie muśnięty czekoladą, tak tylko dla dekoracji. Nie proponuje używać zbyt dużo czekolady, bo jeszcze zdominuje
smaki w muffinie. Taka mała babeczka
cudnie smakuje. Przygotowuje się ja
bardzo szybko i prosto, więc nada się idealnie dla niespodziewanych gości i na
zwykłą zachciankę. Ciężko jest zjeść tylko jedną, oj ciężko. Polecamy spróbować.
babeczki z serkiem i ananasem |
Składniki:
ciasto:
- 200 g masła,
- ¾ szklanki cukru (150g),
- 3 łyżki cukru waniliowego,
- 2 niepełne szklanki mąki (330g),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 jajka;
dodatkowo:
- 150 g serka lekko słonego np. almette,
- ½ puszki ananasa,
- 50 g czekolady deserowej lub mlecznej,
- 2 łyżki mleka;
W rondelku rozpuścić masło. Gdy lekko przestygnie dodać do
niego cukier zwykły i waniliowy.
Wymieszać. Następnie dodać mąkę i proszek do
pieczenia, wymieszać.
Na koniec wlać roztrzepane jajka i połączyć z reszta
masy.
Do foremki nakładać czubatą łyżkę ciasta, łyżkę serka i
pokrojonego ananasa. Przykrywać ciastem do ¾ wysokości foremki. Wychodzi około 16 babeczek.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Czekoladę roztopić z mlekiem w rondelku. Gdy masa będzie
płynna robić nią nieregularne mazy na
babeczkach.
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń