Babeczki z serkiem i ananasem

Ja i mój mąż bardzo lubimy przełamywanie smaków w różnych potrawach, także w słodkich wypiekach. Stąd przyszło mi do głowy zrobienie babeczki złożonej ze słodkiego maślanego ciasta i zanurzenie w nim lekko słonego serka typu almette śmietankowy oraz słodko-kwaśnego ananasa. Wierzch delikatnie muśnięty czekoladą, tak tylko dla dekoracji. Nie proponuje używać  zbyt dużo czekolady, bo jeszcze zdominuje smaki w muffinie.  Taka mała babeczka cudnie smakuje.  Przygotowuje się ja bardzo szybko i prosto, więc nada się idealnie dla niespodziewanych gości i na zwykłą zachciankę. Ciężko jest zjeść tylko jedną, oj ciężko. Polecamy spróbować.

babeczki z serkiem i ananasem
Składniki:
ciasto:
  • 200 g masła,
  • ¾ szklanki cukru (150g),
  • 3 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 niepełne szklanki mąki (330g),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jajka;
dodatkowo:
  • 150 g serka lekko słonego np. almette,
  • ½ puszki ananasa,
  • 50 g czekolady deserowej lub mlecznej,
  • 2 łyżki mleka;
W rondelku rozpuścić masło. Gdy lekko przestygnie dodać do niego cukier zwykły i waniliowy. 


Wymieszać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.


Na koniec wlać roztrzepane jajka i połączyć z reszta masy.


Do foremki nakładać czubatą łyżkę ciasta, łyżkę serka i pokrojonego ananasa. Przykrywać ciastem do ¾ wysokości foremki. Wychodzi około 16 babeczek.


Piec około 20 minut w temperaturze 180 st. C.


Czekoladę roztopić z mlekiem w rondelku. Gdy masa będzie płynna  robić nią nieregularne mazy na babeczkach.

Komentarze

Prześlij komentarz