Nie jestem szczególną miłośniczką cytryny. Lubię ją głównie
jako dodatek do herbaty, czy lukru. I na tym w sumie koniec. Ciasto cytrynowe
mnie jednak zachwyciło. I nie tylko mnie, a całą naszą rodzinkę. Postanowiłam
je upiec, bo często widywałam w różnych sklepach gotowy wypiek o takiej nazwie.
Pomyślałam, że ciasto musi być bardzo łatwe do zrobienia, więc niby po co je
kupować z tymi wszystkimi „podejrzanymi” składnikami. Oczywiście miałam racje,
przygotowanie tego ciasta to banał. Każdy da rade. Efekt natomiast jest
zaskakująco smaczny. Dobrze jest lukrować jeszcze lekko ciepłe ciasto. Dzięki
temu lukier wsiąka w górne partie, pozostając jednocześnie także na wierzchu.
Fantastyczne orzeźwiające ciasto, idealne do popołudniowej herbaty, czy na
wieczór z książka. Kolejny wypiek, który otrzymujemy z podstawowych składników,
a okazuje się nieziemsko dobre. Zachęcamy do upieczenia.
ciasto cytrynowe |
Składniki:
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej (340g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 cytryna,
- 1 i ¼ szklanki cukru (250g),
- 1 i ¼ szklanki cukru pudru (200 g) do lukru;
Cytrynę umyć i sparzyć. Wycisnąć z niej sok, a następnie
otrzeć skórkę. Z soku odlać do oddzielnego naczynia (będzie w nim robiony
lukier) dwie łyżki. Skórkę zmieszać z pozostałym sokiem i odstawić.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać
pojedynczo jajka i ubijać przez kilka chwil po każdym.
Dodać mąkę i proszek.
Składniki połączyć.
Na końcu dodać sok zmieszany ze skórką. Ciasto przełożyć do
formy keksówki o długości 25 cm. Piec około 40-45 minut w temperaturze 175
st.C.
Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu ciasta przygotować lukier.
Do soku przesiać cukier puder. Dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być dosyć gęsta, a kolor białawy. W razie rzadszej masy dodać jeszcze przesianego cukru pudru.
Lukrem polać ciasto. I gotowe. :-)
Uwielbiam to ciasto, z filiżanką herbatki smakuje wybornie.
OdpowiedzUsuńTo prawda z filiżanką herbaty komponuje się znakomicie. :-)
Usuńchyba sie ciut za mocno przypiekło:)
OdpowiedzUsuńTylko ciut i zupełnie nie wpłynęło na smak. :-)
Usuń